Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecké Masarykovo náměstí zaplaví vlčí máky. Veřejnost si připomene veterány druhé světové války

Už minulé pondělí začala sbírka ke Dni válečných veteránů. Až do konce měsíce se po celé České republice prodávají květy vlčího máku. Cílem je připomenout statečnost těch, kteří bojovali za svobodu a demokracii na válečných frontách. V samotný Den válečných veteránů 11. listopadu se veřejnost v Hradci Králové setká u makového pole na Masarykově náměstí.

Do sbírky se zapojila prakticky celá Česká republika. Makový květ, který si na Den veteránů připínáme na šaty, lze koupit na více než 800 místech včetně Hradce Králové. Za každý tento koupený květ organizátoři sbírky zapíchnou symbolický květ vlčího máku do připraveného makového pole na Masarykově náměstí v Hradci Králové. 

Dne 11. listopadu 1918 byl ve vlaku nedaleko francouzského města Compiègne příměřím ukončen do té doby nejkrvavější válečný konflikt, který přinesl utrpení a smrt milionů lidí. Datum konce první světové války se později stal památným Dnem veteránů a všech, kteří se v uniformě nebo civilu zapojili do boje za svobodu a demokracii.  

Makový květ je v krajské metropoli možné zakoupit hned na několika místech. Jednou z možností je Filharmonie Hradec Králové. Další prodejní místa jsou v Klicperově divadle nebo také Café na kole či přímo v budově magistrátu.  

„COVID-19 nás jako společnost poškodil a zbytečně urychlil odchod mladých i starých. I přes velkou bolest s sebou přinesl jednu pozitivní věc, a to nebývale vysokou vlnu solidarity mezi lidmi. Právě tu je nyní příležitost opět oživit a připnutím vlčího máku na klopu tak pomoci posledním žijícím veteránům v České republice,“ říká Tomáš Heller, ředitel Paměť národa Východní Čechy. 

Výtěžek ze sbírky půjde na uchování a vyprávění příběhů bojovníků za svobodu. Část financí dostane Centrum pomoci Paměti národa, které odbojářům a veteránům pomáhá přímo. „Někdo potřebuje nakoupit, jiný zase vyvenčit psa. Zajistíme očkování nebo koupíme novou polohovací postel. Nejčastěji ale tito lidé trpí sociální izolací, proto je naší nejobvyklejší službou normální lidské slovo o běžných i praktických věcech,“ vysvětluje Heller. Sbírku už sedmým rokem organizuje Post Bellum. 

Kromě Hradce Králové se do projektu zapojují i Hořice, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Dvůr Králové nad Labem, Jičín, Nová Paka nebo Trutnov. Kompletní seznam prodejních míst naleznou čtenáři na on-line mapě sbírky.  

Válečných veteránů je stále méně  

Podle Ministerstva obrany České republiky, žije v České republice posledních 188 válečných veteránů z druhé světové války. „Proto je nutné příběhy novodobých hrdinů v naší historické paměti uchovat. Když to neuděláme my, ti, co přijdou po nás, takovou příležitost už nedostanou,“ říká Heller. Makové květy mají být symbolem jejich úcty.  

I makové pole v Hradci Králové se na pár dní stane symbolickým místem. Každý z občanů ho bude moct doplnit o vlastnoručně nazdobený květ. Oficiální akce se uskuteční 11. listopadu v 17:00. 

Tradice vlčích máků se rozšířila především ve Velké Británii a USA. Komunistický režim v Československu o tuto tradici nestál. K evropské oslavě válečných veteránů se republika připojila až v roce 2001, kdy byl 11. listopad i u nás ustanoven Dnem válečných veteránů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Paměť národa

Štítky vlčí, mák, veterán, válka, 11. listopad, 1918, ČR, Hadec Králové, Masarykovo náměstí pole, uctění, společnost, památka, Den válečných veteránů, sbírka, Paměť národa, mák vlčí, Den vzpomínek, druhá světová válka, Hradec Králové, Česko, květ, první světová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké Masarykovo náměstí zaplaví vlčí máky. Veřejnost si připomene veterány druhé světové války  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.