Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové zvyšuje dotaci pro Dopravní podnik města. Ve hře je i zdražení jízdného

Dopravnímu podniku v Hradci Králové hrozí, že se mu v příštím roce zvednou náklady na provoz minimálně o 12 milionů korun. Důvodem je především zdražení elektřiny, ale také úbytek cestujících ve spojitosti s epidemií covidu -19. Zastupitelé se proto rozhodli pomoct a schválili navýšení dotace na provoz.

Hradecký dopravní podnik má zhruba polovinu vozů na elektřinu a zbytek zajišťují autobusy na naftu. Obě komodity teď výrazně podraží. Stejně jako jiné městské organizace i hradecký dopravní podnik používá elektřinu koupenou městem na komoditní burze. "Nyní máme elektřinu za 47 eur za megawatthodinu. U dosud uzavřených dvou tranží z pěti jsou ceny 138 a 134 eur za megawatthodinu. To by znamenalo v roce 2022 navýšení nákladů o 12,6 milionu korun," vyčísluje ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham. Město musí všechny nákupy elektřiny udělat do 15. prosince.

Zdražují se i pohonné hmoty a podnik se v loňskem roce navíc musel potýkat s výrazným úbytkem cestujících. Epidemie covidu-19 způsobila, že lidé více využívali automobilové přepravy. V roce 2020 podnik přepravil 31 milionů lidí, meziročně o 18 procent méně. "Minulý rok jezdil dopravní podnik kvůli covidu v prázdninovém režimu. Lidé jezdili více auty a do trolejbusů a autobusů se bohužel nevrátili," řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Zastupitelé Hradce Králové proto schválili zvýšení letošní dotace na provoz Dopravního podniku města Hradce králové o šest milionů korun na celkových 281,7 milionu korun. Ve hře je ale stále i možnost zdražení jízdného. "Uvažujeme o všech variantách," řekl k tomu primátor. Jednotlivá papírová základní jízdenka je nyní za 20 korun a jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou vyjde na 14 korun.

Opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení), zase uvedl že by město mělo zvážit, zda pokračovat v dosavadním systému nákupu elektřiny. Připustil, že v minulosti se městu mohl vyplácet, ale nyní by měla radnice zvážit, zda není spojen s velkými riziky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMHK | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, dopravní podnik, radnice, dotace, zdražení, elektřina, nafta, jízdné, cestujících, ekonomika, burza, primátor, dopravní společnost, pandemie covidu-19, Martin Hanousek, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zvyšuje dotaci pro Dopravní podnik města. Ve hře je i zdražení jízdného  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.