Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V hradeckém kraji se rozšiřují RE-USE pointy. Nový má teď Trutnov

V Královéhradeckém kraji vznikl další takzvaný RE-USE point. Po těch v Hradci Králové je nový i v areálu sběrného dvora v Trutnově. Lidé tam mohou nosit věci, které by jinak skončily na skládce. Ostatní si je mohou za drobný poplatek odkoupit.

„Výtěžek z re-use pointu půjde na provoz psího útulku,“ řekla mluvčí radnice v Trutnově Michaela Dědková. Re-use point v Trutnově přijímá například nábytek, mechanické domácí spotřebiče, knihy, časopisy, hračky, sportovní vybavení nebo třeba vybavení domácností. Může to být nádobí, obrazy nebo nejrůznější dekorace. 

„Naopak kdo podobné věci shání, může je v našem RE-USE pointu za pár korun získat. Ceny se pohybují v rozmezí od deseti do sta korun,“ řekla vedoucí Odboru životního prostředí v Trutnově Vendula Kasperová.  

Z bezpečnostních důvodů zde nelze prodávat ani odevzdávat elektro spotřebiče. Re-use point není určen ani pro oblečení a obuv. K těmto účelům slouží bílé kontejnery na textil rozmístěné po městě.  

„Cílem projektu je zlepšit využitelnost zdrojů a energie prodlužováním životního cyklu předmětů. Zároveň se tím sníží objem odpadu, který končí na skládce v Bohuslavicích,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Re-use point je otevřený každé pondělí, středu a pátek. 

ČTĚTE TAKÉ: Nejméně směsného odpadu v hradeckém kraji z měst produkují Třebechovice pod Orebem 

RE-USE point funguje i v Hradci Králové. Tam se osvědčil 

V Hradci Králové vlastně funguje hned několik re-use pointů. Jeden je ve sběrném dvoře v Plačicích, další Na Brně. Jako poslední se přidal ten v areálu dvora Temešvár. V krajském městě projekt funguje zhruba rok.  

Hradecké re-use pointy fungují na stejném principu toho trutnovského. Nakupovat a odevzdávat tam jdou stejné věci. Hlavní rozdíl je ve využití peněz. Hradec Králové využívá zisk s těchto pointů na obnovu zeleně. „Za tyto finance vysázely hradecké Městské lesy letos na jaře 600 nových sazenic dubu,“ upřesnil náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Za letošní rok je vybráno přes deset tisíc korun. 

Projekt by v Hradci Králové mohl pomoct i s dalším problémem. „Již nějakou chvíli řešíme situaci s cyklovraky po městě, které jsou bez majitele a mnohdy z kola zbývá už jen rám. Do budoucna proto zvažujeme rozšíření RE-USE pointů ještě o cyklo oblast,“ potvrdil náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

Hradec trápí černé skládky. Částečně pomáhají alespoň fotopasti

Ačkoliv se Hradci Králové dlouhodobě daří snižovat množství nevytříděného odpadu, město stále trápí černé skládky. Někteří lidé jsou schopni ke kontejnerům odložit posilovací stroje, kuchyňské spotřebiče nebo celý nábytek. Vypátrat jejich...

Motivace k třídění odpadů se v jednotlivých městech liší  

Re-use projekt je jeden z mála možností, jak přimět lidi ke třídění odpadů. Například Jihlavané mají už několik let možnost získat stokorunovou slevu z poplatku za svoz komunálního odpadu. Stačí se zapojit do programu a s vytříděným odpadem v označených pytlech buď pravidelně navštěvovat sběrné dvory, kde pracovníci zaznamenají návštěvu na kartu registrované osoby, nebo využijí možnosti zmiňovaného door-to-door programu. 

Netradiční formu vzdělání a zapojení se do problematiky odpadového hospodářství volí v Liberci. Podle mluvčí města Jany Kodymové odměňuje město v průběhu roku drobnými výhrami své občany například za správně vyplněné tématické křížovky či osmisměrky. 

„V rámci předcházení vzniku odpadu spolupracujeme také s Portálem Nevyhazuj to!, který formou soutěží motivuje lidi, aby věci spíše darovali, než je vyhazovali do komunálního odpadu,“ doplnila Kodymová. Pro děti pak město pravidelně pořádá dětský odpadový den.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vendula Kasperová

Štítky Trutnov, třídění, odpad, ČR, Královéhradecký, kraj, motivace, RE-USE, point, Hradec Králové, úspěch, finance, útulek, Královéhradecký kraj, sběrný dvůr, projekt, ODS, Pavel Marek, Jiří Bláha, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se rozšiřují RE-USE pointy. Nový má teď Trutnov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.