Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jičín opraví hodiny ve věži kostela sv. Ignáce. Budou plně automatizované

Kostel sv. Ignáce v Jičíně patří církvi, ale hodiny na jeho věži jsou města. I proto se radnice rozhodla, že nechá hodiny opravit. Jde pravděpodobně o poslední modernizaci na několik dalších let. V minulých letech kostel procházel kompletní rekonstrukcí. Jeho kopule byla vyměněna před šesti lety.

„Rekonstrukci věžních hodin provede akademický sochař Petr Skála. Město Jičín pana Skálu oslovilo na jaře 2021,“ potvrdil mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Rada města s ním uzavřela smlouvu bez klasického výběrového řízení. Podle oficiálního vyjádření radnice totiž v tomto oboru neexistuje prakticky žádná konkurence. Nové hodiny vyjdou na 626,3 tisíc korun.  

Během rekonstrukce je v plánu opravit kompletně celý mechanismus věžních hodin. Nový bude hodinový stroj, systém pohonu, ručičkové stroje, ciferník i systém převodu točivého momentu. Celý hodinový systém bude nově plně automatický a bezobslužný. Akademický sochař zhotoví elektrické natahovací zařízení a elektronické synchronizační zařízení, takže hodiny budou přijímat rádiový signál, řekl mluvčí radnice.

Na rekonstrukci hodin chce město využít dotaci z programu regenerace městských památkových rezervací. O zapojení do programu bude rozhodovat zastupitelstvo na středečním veřejném zasedání. 

Před šesti lety dostal kostel opravenou kopuli  

Poslední velkou rekonstrukcí prošel kostel sv. Ignáce v Jičíně před zhruba šesti lety. Za 1,6 milionu korun památkáři opravili římsu a restaurovali kopuli, kterou z věže sundal jeřáb. Ta tak byla prakticky od podzimu přímo na nádvoří jezuitské koleje. 

Uvnitř kopule našli restaurátoři časové schránky s dokumenty, které tam byly umístěny při poslední rekonstrukci v 19. století. Šlo o historické mince, seznam potravin a jejich ceny nebo obrázek Ferdinanda I. Šlo o listiny, které jsou psané v německém jazyce a pocházejí z roku 1820 až 1843. 

V historii byl kostel několikrát upravován. Svůj původní vzhled si drží až od 14. století, kdy ho bylo třeba opravit kvůli požáru. Jedna z posledních velkých rekonstrukcí interiéru se konala v roce 1934. Uvnitř mimo jiné najdeme například vzácný obraz P. Marie Rušánské, přivezený jičínskými jezuity roku 1643 z Ruska. 

Ohodnoť článek

Foto HK Region

Štítky Jičín, hodiny, věž, oprava, rekonstrukce, kostel, sv. Ignác, čas, automatický, bezobslužný, video, kopule, časová, schránka, radnice, Stanislav Kostka Neumann, Ferdinand I. Dobrotivý, Skála, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín opraví hodiny ve věži kostela sv. Ignáce. Budou plně automatizované  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.