Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hradeckém letišti vznikne multifunkční Park 360. Ve střední Evropě jde o unikátní prostor

Na letišti v Hradci Králové se začíná s přípravou unikátního Parku 360. Jeho areál se bude nacházet na 40 hektarech. Díky své multifunkčnosti bude moct hostit největší české festivaly, sportovní akce, divadelní představení nebo dokonce svatby. Součástí bude i stanové městečko a parkoviště pro šest tisíc aut.

Areál parku vzniká v areálu bývalém Sun Parku a na přilehlých parcelách v areálu hradeckého letiště. Tyto prostory mohou návštěvníci znát například z festivalu Rock for People, který je jednou z největších akcí pořádanou v Hradci Králové.  

„Dovolím si říct, že v Hradci Králové vzniká něco unikátního. Vzniká něco, co nemá v České republice obdoby,“ řekl dnes na tiskové konferenci ředitel areálu Michal Thomes. Části nového parku jde využívat už dnes. Nájemce areálu bude centrum budovat postupně v následujících pěti letech. Náklady se pohybují až do několika set milionů korun.   

„Jedná se o projekt, který má mezinárodní přesah. To by mohlo znamenat vzestup cestovního ruchu i ekonomiky ve městě. Areál by také mohl nabídnout spoustu nových pracovních možností pro hradecké občany,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).   

Areál bude rozdělený do několika částí  

Areál počítá s pořádáním i malých akcí pro několik desítek lidí. Proto jsou jeho části rozděleny do několika sektorů. Samostatným prostorem je část, která využívá osm hangárů. Z jednoho z nich se stane stacionární hospoda. Z druhého pak prostor zaměřený na gastronomii, firemní večírky a projekce. „V tomto prostoru bude možné uspořádat i svatbu,“ řekla Hradecké Drbně Radka Hájková z organizačního týmu.  

V této části parku je umístěné i cirkusové šapito, které jde zastřešit. V něm se mohou pořádat divadelní představení nebo divadelní hry.  

Samostatnou částí bude takzvaný Glamp 360. Jde o stanové městečko, které nabídne prostor pro karavany i vlastní stany. V hlavní sezóně bude připraveno několik statických stanů, které budou k dispozici návštěvníkům parku, cyklistům nebo turistům. „Tyto stany budou kompletně vybavené. Návštěvníkům tak budou stačit jenom plavky,“ upřesnila Hájková. Stany postupně doplní další designové kabiny a dočasné stavby. Naváže na ně půjčovna vybavení spojeného s turismem nebo pobytem na festivalech, společenských a firemních akcích.  

Další částí bude City 360. Půjde o mobilní městečko, které bude možné změnit a uspořádat podle konkrétní akce. „Bude to vlastně něco jako lego, které postavíme tak, jak budeme potřebovat,“ vysvětluje Hájková. Součástí tohoto městečka budou bary, posezení nebo relaxační zóny.  

Přímo uvnitř areálu je i plocha, na kterou lidé zaparkují až šest tisíc osobních vozů. Ambicí kempu je, aby byl veškerý provoz a pohyb do parku směřován od Předměřic nad Labem a z ulice Jana Černého. „V současné době chodí lidé přes celý areál letiště od brány do veřejné části,“ řekl Thomes.  

Rozdělení areálu Parku 360 do základních zón | foto: Park 360

Park pro desítky lidí až 40 tisíc fanoušků  

Díky členitosti bude možné v areálu uspořádat prakticky jakoukoli akci. Od největších hudebních festivalů, přes konferenci, firemní večírky, svatby, divadelní představení, moto show, trhy, dětské dny až například předávání městských cen. „Kulturní události zůstanou páteří Parku 360,“ potvrzuje ředitel parku.  

Park počítá s pořádáním malých akcí pod tři tisíce osob, se středními do 10 tisíc lidí a velkými. Na ty se vejde až 35 tisíc lidí. Do budoucna by se měl areál dále rozšiřovat. Cílem je v následujících deseti letech navýšit kapacitu na 40 tisíc osob.  

„Je nutné ale říct, že tu nebude 35 tisíc lidí každý víkend. To by způsobovalo řadu problémů. S takto velkými akcemi počítáme maximálně čtyřikrát do roka. Na příští rok to bude jenom tradiční Rock for People,“ ubezpečuje Thomes.  

Uspořádání areálu navíc umožní, aby se konalo několik akcí najednou. „Například v tomto hangáru může být svatba a v jiné části pak firemní večírek nebo premiéra nějakého filmu. Díky velikosti areálu zvládneme jednotlivé hosty oddělit. Prakticky o sobě nebudou vědět,“ vysvětluje Hájková.  

Logo nového Parku 360 v Hradci Králové | foto: Park 360

Park má být zároveň ekologickým místem  

Cílem celého areálu je využít maximálního možného množství odpadu, který jde recyklovat a použít znovu. „Chceme použít jen materiál, který tento areál už vyprodukoval,“ říká Hájková. Už v současné době areál třídí 14 druhů odpadů. Část z nich končí díky Hradeckým službám v místní kompostárně nebo nedaleké bioplynové stanici. V areálu je naopak využitý takřka výhradně zbytkový stavební materiál z města a okolí. 

Organizátoři akcí v areálu by chtěli pokračovat například ve využívání vodíkových generátorů. Poprvé si něco podobného vyzkoušeli letos v létě na festivalu Rock for People. Právě vodíkový generátor zde napájel hlavní pódium.  

„Je to vlastně náhrada dieselového agregátu. Je to to samé, ale nepohání ho nafta nýbrž vodík. Jediná emise z toho je destilovaná voda, která nám z toho vytéká. A taky vlhký vzduch,“ řekl Luboš Hajský ze společnosti, která vodíkový agregát dodala. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Hradec Králové, Park 360, letiště, areál, multikulturní, univerzální, velký, zábava, volný, čas, kultura, koncert, vyžití, rodina, Sun Park, ČR, stan, městečko, parkování, divadlo, svatba, festival, střední Evropa, Rock for People, Česko, Jan M. Černý, Al

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradeckém letišti vznikne multifunkční Park 360. Ve střední Evropě jde o unikátní prostor  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.