Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jan Birke dál zůstává v čele hradecké ČSSD, strana chystá prodej sídla v Rychnově nad Kněžnou

Starosta Náchoda a bývalý poslanec Jan Birke i po prohraných sněmovních volbách zůstává předsedou ČSSD v Královéhradeckém kraji. Na zasedání krajského předsednictva strany jej nikdo k rezignaci nevyzval. Strana také řeší prodej svého sídla v Rychnově nad Kněžnou.

Jan Birke vedl krajskou kandidátku ČSSD do říjnových sněmovních voleb a post poslance neobhájil. Sociální demokraté v kraji získali 4,93 procenta hlasů. V celé ČR měli 4,65 procenta hlasů a do Sněmovny se nedostali.

"Zatím určitě zůstávám předsedou krajské ČSSD do sjezdu, který bude 10. prosince v Hradci Králové," řekl Birke s tím, že další jeho působení v čele krajské organizace bude záležet na výsledcích sjezdu.

Na jednání předsednictva Birke podle svého vyjádření přijal osobní odpovědnost lídra za výsledek a prohrané volby. "Byly to první volby, které jsem prohrál," řekl. Birke vede ČSSD v kraji od roku 2014, naposledy svůj post v čele krajské organizace obhájil letos v březnu.

Krajské předsednictvo se podle Bikeho zabývalo komunálními volbami, které budou na podzim roku 2022. ČSSD by se chtěla soustředit na deset až 15 klíčových měst v kraji, kde by chtěla sestavit kandidátky pod svým vedením nebo v koalici s jinými subjekty. Birke hodlá v Náchodě opět kandidovat.

Strana chce prodat své sídlo v Rychnově 

Strana má záměr prodat již nevyužívanou budovu svého okresního sídla v Rychnově nad Kněžnou. Utržené peníze by se podle Birkeho měly investovat do oprav budovy Střelnice v Hradci Králové, která je po pražském Lidovém domě druhým největším majetkem ČSSD.

ČSSD v Královéhradeckém kraji je také po prohraných volbách připravena v rámci úspor na zrušení funkcí tajemníků v okresech Hradec Králové a Náchod. V ostatních okresech tajemníci skončili již dříve. Pro celý kraj by měla mít strana jednoho tajemníka, a to současného krajského tajemníka Petra Náhlovského.

Podporu možným kandidátům na předsedu ČSSD krajské předsednictvo podle Birkeho neřešilo. Jednat o tom bude později do doby konání sjezdu. Kandidaturu do čela ČSSD zatím ohlásili končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě a bývalý místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Jana Birkeho

Štítky ČR, ČSSD, volby, Královéhradecký, Birke, Jan, Náchod, kraj, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, sídlo, střelnice, finance, sjezd, Jan Birke, Královéhradecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Birke dál zůstává v čele hradecké ČSSD, strana chystá prodej sídla v Rychnově nad Kněžnou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.