Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Deštném v Orlických horách spadla lanovka. Takový byl námět pro taktické cvičení složek IZS

Kvůli silnému větru spadl vzrostlý strom přímo na lanovou dráhu Marta II v Deštném v Orlických horách. Došlo k poškození lanovky a pádu deseti turistů. Dalších patnáct lidí zůstalo uvězněno na sedačkách vysoko nad zemí. S takovým oznámením se na tísňovou linku obrátila obsluha lanovky. Šlo o taktické cvičení integrovaného záchranného systému, které mělo prověřit součinnost jednotlivých složek při mimořádné události.

Skicentrum Dětné v Orlických horách se stalo dějištěm taktického cvičení záchranářů, jehož předmětem byla záchrana lidí po pádu lanovky. „Součástí akce bylo i ověření dojezdových časů, proto všechny skupiny, které se cvičení zúčastnily, vyjížděly reálně ze svých základen. Zdravotnická záchranná služba prostřednictvím operačního střediska vyslala na místo jednu lékařskou a pět záchranářských posádek ze základen v Rychnově nad Kněžnou, Opočně a Náchodě. Další výjezdovou skupinu poskytla v rámci mezikrajské spolupráce ZZS Pardubického kraje“, řekl mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Při pádu lanovky jeden člověk zemřel, sedm turistů utrpělo vážná zranění a dva byli zraněni lehce. První část záchranné akce probíhala v horní části sjezdovky pod lanovkou a úkolem záchranářů bylo zajistit zraněné osoby. V těžko přístupném terénu museli turistům poskytnout první pomoc a transportovat je na určené místo. „Dopravu zasahujících záchranářů i hasičů a následně transport raněných byl zajišťován pomocí terénních čtyřkolek a šestikolek dobrovolných hasičů a horské služby“, uvedla mluví hasičů Martina Götzová.

Druhá část zásahu probíhala na sedačkách lanové dráhy, šlo tedy o záchranu lidí z výšky. Pomocí lezecké techniky se hasiči dostali k figurantům a postupně je spouštěli dolů. „Skupiny se speciálně proškolenými příslušníky pro záchranu z výšky a nad volnou hloubkou vyjížděly na místo na výzvu z operačního střediska ze svých dislokací, tím byly zároveň ověřeny dojezdové časy pro případ reálné mimořádné události“, vysvětluje mluvčí.

Na místě pomoc poskytoval tým psychosociální intervenční služby ZZS KHK. Při podobných událostech totiž bývají psychicky zasažení lidé snadno přehlédnutelní. „Proto je zapojení a nácvik tohoto druhu ošetření nezbytnou součástí každého podobného cvičení. Všichni zranění účastníci nehody by byli po ošetření transportováni do okolních nemocnic v závislosti na závažnosti jejich zdravotního stavu“, dodal Novák.

Cvičení se zúčastnily desítky lidí z řad HZS Královéhradeckého kraje, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Policie ČR, jednotek požární ochrany SDH obcí a Horské služby ČR.

Ačkoli taktické cvičení v Deštném připomínalo nedělní tragickou nehodu lanovky na Ještěd, s touto událostí nijak nesouviselo. Námět „nehody na zkoušku“ byl naplánován již několik měsíců předem. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZK a ZZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, Deštné v Orlických horách, lanovka, nehoda, cvičení, IZS, hasiči, záchranáři, policie, lékař, Ivo Novák, Martina Götzová, zranění, zdravotnická záchranná služba, nemocnice, taktika, lanová dráha, Zdravotnická záchranná služba Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Deštném v Orlických horách spadla lanovka. Takový byl námět pro taktické cvičení složek IZS  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.