Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od dnešního rána platí zákaz návštěv ve všech krajských nemocnicích

Od středečního rána platí zákaz návštěv pacientů ve všech krajských nemocnicích a Fakultní nemocnici Hradec Králové. Jako první opatření v pondělí zavedla nemocnice v Jičíně. S ohledem na současnou pandemickou situaci se přidávají i ostatní nemocnice.

Zákaz návštěv v současné době platí v nemocnicích v Jičíně, Novém Bydžově, Trutnově, Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou a taky ve Dvoře Králové nad Labem. Přidala se i státní Fakultní nemocnice Hradec Králové.  

„Návštěvy jsou se souhlasem lékaře nadále možné pouze u dětských a nezletilých pacientů, u osob s omezenou svéprávností a u lidí v terminálním stadiu nemoci. Možná je také účast otce, případně třetí osoby, u porodu,“ uvedla k opatření vedoucí Oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová. Tato pravidla platí ve všech zmiňovaných nemocnicích.  

Všichni návštěvníci musí u personálu nemocnic doložit potvrzení o bezinfekčnosti. Uznat lze například certifikát o očkování, potvrzení o prodělané nemoci nebo negativní antigenní test. Jeho výsledek nesmí být starší než 24 hodin.  

V krajských nemocnicích je v současné době hospitalizováno zhruba 30 pacientů s potvrzeným onemocněním COVID-19. Nejvíce jich je v náchodské nemocnici. Celkem jde o deset hospitalizovaných lidí. Fakultní nemocnice Hradec Králové má v současnosti zhruba 14 pacientů s pozitivním testem. „S nárůstem hospitalizovaných v nemocnicích připravujeme navýšení počtu covidových lůžek,“ potvrdil hejtman hradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Sociální zařízení zůstávají bez omezení  

Podle vyjádření Královéhradeckého kraje zůstává situace v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních stabilizovaná. „V tuto chvíli zařízení nepřistupují k omezení návštěv, platí zde ale režimová opatření. Návštěvy musí dodržovat ochranu dýchacích cest a předložit potvrzení o bezinfekčnosti,“ řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.  

Například největší krajský domov pro seniory Domov U Biřičky v Hradci Králové umožňuje návštěvy svých klientů jen určený čas. Na návštěvu mohou lidé jen ve dvou, označeni páskou a po vyplnění vstupního formuláře.  

Včera odpoledne hejtmanství potvrdilo, že nikdo z klientů domovů pro seniory v Královéhradeckém kraji není pozitivní na COVID-19. Žádný není ani v karanténě.  

Pandemie v kraji nabírá na síle  

Šíření epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji je aktuálně druhé nejpomalejší v České republice hned po Karlovarském kraji. V Královéhradeckém kraji byla včera incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, na hodnotě 152. 

Podle ministerstva bylo v kraji s přibližně 549 400 obyvateli dosud spotřebováno 636 344 dávek vakcíny, z toho prvních dávek bylo podáno 321 056, druhých 303 654 a třetích 11 634. Podle vedení kraje má dokončené očkování ve věkové kategorii nad 16 let zhruba 69 procent obyvatel kraje. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky nemocnice, krajské, návštěvy, zákaz, pandemie, COVID-19, koronavirus, Královéhradecký, kraj, opatření, situace, pacient, výjimka, návštěva, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jičín, Královéhradecký kraj, pandemie covidu-19, Trutnov, Náchod, Broumov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dnešního rána platí zákaz návštěv ve všech krajských nemocnicích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.