Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Několik dobrovolníků posekalo mokřady nad Valteřicemi. Snaží se o návrat vzácných živočichů

Dvě desítky dobrovolníků z řad neziskové organizace Mnoho světů a Správy Krkonošského národního parku se zapojilo do úklidu dvou mokřadů nad Valteřicemi. Cílem bylo udělat prostor pro vzácné rostliny, které se v mokřadech vyskytují.

„Napoprvé koncem září a napodruhé před několika dny dobrovolníci posekali a vyhrabali trávu z mokřadů nad Valteřicemi. Podařilo se jim posekat a uklidit travní hmotu na ploše přesahující půl hektaru,“ řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Správa národního parku doufá, že se v mokřadech objeví několik druhů vzácných rostlin. Především pak prstnatec májový, suchopýr úzkolistý nebo starček potoční.  

Mokřady v přírodě plní důležitou ekologickou roli. Tou nejdůležitější je udržování vody v krajině. Kromě rostlin zde nachází své útočiště i několik druhů živočichů. Především jde o různé druhy hmyzu a obojživelníků. 

Botanici národního parku vědí o desítkách podobných lokalit. Většinou se jedná o špatně udržované louky. Některé jsou zarostlé, jiné naopak sečené příliš často. Správci se tak snaží o vzájemnou dohodu s majiteli pozemků.  

„Někdy stačí propojit vlastníka pozemku s hospodářem, který má zájem o seno, jindy pomůže motivace formou příspěvku na péči,“ dodává mluvčí KRNAPU. Podle jeho slov se v poslední době daří do úprav těchto lokalit zapojovat právě neziskové organizace.  

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky mokřady, příroda, Krkonoše, KRNAP, správa, údržba, tráva, sekání, živočichové, rostliny, voda, krajina, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několik dobrovolníků posekalo mokřady nad Valteřicemi. Snaží se o návrat vzácných živočichů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.