Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kontrolování bezinfekčnosti v Hradci Králové je bez komplikací. Lidé nařízení většinou respektují

Ode dneška mají restauratéři povinnost kontrolovat bezinfekčnost svých hostů. Celá řada z nich postup vlády kritizuje. Podle některých je to jenom snaha o přehození zodpovědnosti z politiků na provozovatele. I přes nová opatření nebylo v Hradci Králové třeba řešit žádné komplikace.

Za porušení mimořádných vládních opatření o kontrole bezinfekčnosti hostů v restauracích hrozí pokuta. Majitelé restaurací mohou dostat sankci do výše až tří milionů korun.  

„Dnes jsme v Královéhradeckém kraji nemuseli řešit žádné komplikace ve spojení s novým vládním nařízením a kontrolováním bezinfekčnosti,“ řekla Hradecké Drbně policejní mluvčí Šárka Pižlová. Potvrdila však, že na tento týden je v plánu několik kontrol ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje.  

Podle nového vládního opatření má obsluha restaurací povinnost vyžádat si od návštěvníka potvrzení o bezinfekčnosti. Tím může být očkovací certifikát v aplikaci Tečka, doklad o prodělání nemoci nebo výsledek negativního testu. Ty však mají nové platnosti. Výsledek antigenního testu je platný 24 hodin. PCR test lze uznat do tří dnů od obdržení výsledku.  

Například podle Radky Mlatečkové, která v Hradci Králové vlastní několik restaurací, jde jen o snahu přesunout zodpovědnost za šíření nemoci z politiků na majitelé restaurací. „Je to jen další buzerace, hodí to na nás, protože sami nevědí, co dělat," řekla.  

Podle jejích slov nové opatření vůbec nic neřeší. „Stejně nebude možné kontroly provádět pořádně. Nemůžeme chtít po hostech občanský průkaz, to není v naší kompetenci. Mohou říci, že občanku ukážou, až přijde policie nebo hygienici,“ dodala. 

Hosté nařízení chápou, restauracím vycházejí vstříc  

Podle oslovených restaurací to vypadá, že hosté vládní nařízení chápou. „Ukázal jsem v aplikaci certifikát a bylo. Zrovna, když jsem byl na obědě, tak tam o tom točila televize. Tak třeba budu ještě slavný,“ smál se dnes u oběda Radek Kocourek. Ten se svými kolegy vyrazil na tradiční oběd do Hospody na Hradě v centru Hradce Králové.   

„Zákazníci nám vycházejí vstříc. Nikdo se nezlobil a většinou situaci chápou. Zároveň jsme nikoho nemuseli odmítnout. Jsou na to vesměs připravení,“ řekla Michala Křižáková, provozní restaurace U Lva v centru města. Potvrdila ale, že na oběd dorazilo zhruba o polovinu méně lidí, než je běžné. Podle jejích slov to může mít spojitost s novým vládním nařízením.  

„Je to bez problému. Poté, co zákazníky vyzveme, ochotně předkládají doklady o bezinfekčnosti. Uvidíme, jak to bude dál. Myslím si, že lidé, kteří nejsou očkováni, si ale raději dají kávu doma,“ řekla dnes ráno zaměstnankyně jedné z kaváren.  

Novinky v koronavirovém testování 

Povinnost kontrolovat bezinfekčnost není jedinou protipandemickou novinkou, kterou je třeba dodržovat. Podstatnou změnou jsou i testy na COVID-19. Preventivní testování nově nehradí zdravotní pojišťovny. „Existovat budou například výjimky. Budou to třeba děti do 18 let,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podobná výjimka platí i pro lidi, které indikuje praktický lékař nebo krajská hygiena.  

Malé děti do 12 let potvrzení o bezinfekčnosti nepotřebují. K návštěvě kroužků nebo restaurace není třeba test ani další doklad. Doposud toto pravidlo platilo pro děti do šesti let.  

Ve vybraných regionech se budou muset testovat žáci, kteří nemají dokončené očkování proti onemocnění COVID-19. Jde o České Budějovice, Ostravu, Prostějov, Prachatice, Brno – venkov, Přerov, Opavu a Karvinou. 

V Královéhradeckém kraji podobná povinnost neplatí. Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) k tomu zatím není důvod. „Situaci ale průběžně vyhodnocujeme a s ohledem na vývoj epidemie případně přistoupíme k dalším opatřením,“ reagoval hejtman na dotaz, zda se kromě návštěv v jičínské nemocnici připravují i další regionální opatření.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky restaurace, hospoda, podnik, gastro, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, COVID-19, koronavirus, opatření, bezinfekčnost, host, tolerance, Královéhradecký kraj, nařízení vlády, nemoc, Krajská hygienická stanice, Adam Vojtěch, Drbna.cz, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontrolování bezinfekčnosti v Hradci Králové je bez komplikací. Lidé nařízení většinou respektují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.