Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do chráněné lokality Na Plachtě vjelo několik tanků. Šlo o úpravu terénu

Kolem dvou desítek těžkých vojenských vozidel s pásy a koly rozjíždělo terén přírodní památky Plachta v Hradci Králové. V narušené půdě vzniknou otevřené pískové biotopy a nové tůně, které k životu potřebují různí vzácní živočichové.

Lokalita Plachta byla od konce 19. století vojenským cvičištěm, kde pravidelně jezdila těžká technika. Když armáda před více než 20 lety cvičiště opustila, začala Plachta rychle zarůstat náletovými dřevinami. Poprvé se těžká technika na Plachtu vrátila v roce 2003 a od té doby ji udržuje pravidelně. Cílem ekologů je zachovat v lokalitě bezlesí.

"Letošní úpravy terénu na Plachtě děláme třetí rok po sobě. Technika terén rozjížděla od čtvrtka, v neděli jsme udělali závěrečný úklid," řekl krajinný ekolog a organizátor akce Martin Hanousek (Zelení). Nasazení těžké techniky předcházela v sobotu 23. října brigáda, při níž dobrovolníci vyřezávali náletové dřeviny a kosili a odstraňovali trávu. Kdyby ji nechali na zemi a auta ji zajezdila, působila by jako nežádoucí zelené hnojení.

Ekologové při úpravě Plachty spolupracují s Východočeským klubem přátel vojenské techniky. Jeho členové letos na Plachtu přivezli například ženijní tank T55, několik kusů pásových bojových vozidel pěchoty a řadu kolových aut. Lokalita Plachta má kolem 30 hektarů a těžká technika letos intenzivně naruší až pětinu plochy.

Letošní akci předcházelo delší období sucha, což pro narušení terénu není ideální. Vyschlá půda je tvrdá a nerozjíždí se podle Hanouska tolik, jak by si ekologové představovali.

Rozoráním terénu se obnovují především tůně, které by jinak zanikly. Pomáhá to posílit populace obojživelníků, například kriticky ohrožené ropuchy krátkonohé, ropuchy zelené nebo ohrožených druhů korýšů žábronožky letní a listonoha letního. Uchovat se daří i rostliny, například zeměžluč spanilou a rosnatku okrouhlolistou. Ostatní rostliny, které by jinak lokalitu ovládly, jsou rozježděním terénu potlačovány.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mikuláš Majerčák

Štítky tank, Plachta, lokalita, chráněná, úprava, terén, přírodní, vozidlo, vojenské, pás, biotop, Hradec Králové, Martin Hanousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Bláha

Ty boží hovádko to nejsou tanky na tom obrázku

Čtvrtek, 4. listopadu 2021, 21:00Odpovědět

Do chráněné lokality Na Plachtě vjelo několik tanků. Šlo o úpravu terénu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.