Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ŘÍJEN 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Volby, spor Hradce Králové a Sionu nebo rozšiřování kapacit očkovacích míst. To je jen několik zásadních témat posledního měsíce v Královéhradeckém kraji. Začátkem nového měsíce přináší Hradecká Drbna jejich přehled.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

8. a 9. října vybírali lidé v celé České republice zástupce, kteří usednou do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Královéhradeckém kraji vyhrála koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Na třetím místě bylo hnutí ANO a na třetím koalice PirSTAN.

VOLBY 2021: Hradecký kraj posílá do sněmovny 11 politiků. Přinášíme kompletní výsledky

Královéhradecký kraj má sečteno. Nejlépe se vedlo koalici SPOLU, která získala celkem 84 099 hlasů (28,6%). Na druhém místě skončilo ANO, na třetím pak koalice PirSTAN. Úplně nejúspěšnější kandidátkou našeho regionu se stala starostka Mladých...

Absolutně nejúspěšnějším kandidátem v Královéhradeckém kraji byla starostka Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN). K získání největšího počtu preferenčních hlasů ji pravděpodobně pomohl incident, při kterém odmítla návštěvu ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), které se sem chtěly přijet vyfotit do zrekonstruované školy. V těsném zástupu v počtu preferenčních hlasů skončil Matěj Ondřej Havel (TOP09) z kandidátky SPOLU.

VOLBY 2021: Nejvíc preferenčních hlasů v kraji má starostka Mladých Buků, která odmítla návštěvu ministryň ANO

V červenci starostka Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN) odmítla návštěvu ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), které se sem chtěly přijet vyfotit do zrekonstruované školy. Starostka nyní...

Z voleb si lidé dělali tradičně i srandu. Nejčastěji letěl černý humor spojený se zdravotním stavem prezidenta republiky. Po zveřejnění fotografií z jeho hlasování se na internetu objevilo několik desítek srandovních koláží. Několik dalších humorných příspěvků směřovalo i na předvolební sliby a bizáry jednotlivých kandidátů.

VOLBY 2021: Češi se baví volbami. Letí hlavně černý humor

Lidová tvořivost jela i během voleb na plné obrátky. Nejčastějším terčem se stal zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, premiér Andrej Babiš (ANO) ve spojení s kauzou Pandora Papers, ale i některé neupravené reálné fotografie.

Spor Hradce Králové se základní školou SION

Po volbách se v Hradci Králové začal řešit spor mezi radnicí a základní školou Sion. Ta sídlí v městské budově v Mandysově ulici. Rada města však rozhodla, že škole ukončí nájemní smlouvu. Údajně jsou prostory potřeba pro děti z jiných mateřských škol, které chce město rekonstruovat.

Město se bude opět zabývat vystěhováním Sionu. Ředitel základní školy se chce bránit

Rada Hradce Králové se dnes bude pravděpodobně zabývat dalším osudem základní školy. Ačkoliv bylo její vystěhování odhlasováno, ředitel se chce proti rozhodnutí bránit takzvanou revokací. Podle jeho slov je stěhování uprostřed školního roku...

Podle vedení základní školy SION jde o totální selhání úředníků na odboru školství. Ředitel SIONU Denis Doksanský několikrát upozorňoval na to, že přestěhovat školu uprostřed školního roku je nemožné. Podle smlouvy na to má tři měsíce. Upozornil tak, že si SION nechává zpracovávat právnickou analýzu. „Školu neopustíme i za cenu dalších sporů,“ řekl Doksanský novinářům.

Spor města a Sionu pokračuje, ředitel školu nevystěhuje. Nedodržení výpovědní lhůty může skončit u soudu

Hradecká radnice vypověděla nájemní smlouvu soukromé škole Sion, která se musí do tří měsíců vystěhovat. Na dnešní tiskové konferenci vedení školy potvrdilo, že tak neučiní. Stěhování do náhradních prostor údajně není v možnostech školy. Je tak...

Spor o vystěhování soukromé školy v poslední době přerostl do osobní roviny. Skrze novináře se ředitel SIONU a primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS) navzájem osočují. Spor ohledně vystěhování prvního stupně základní školy bude Hradecká Drbna i nadále sledovat.

Pandemická situace v Královéhradeckém kraji

Ačkoliv je pandemická situace v Královéhradeckém kraji nejklidnější v celé České republice, nemocnice zaznamenávají větší zájem o očkování. Některá očkovací centra proto rozšiřují kapacity i otevírací doby. Na všech místech v regionu je možné se očkovat bez předchozí on-line registrace.

V hradeckém kraji stoupl zájem o očkování. Centra navyšují kapacity

Zájem o očkování bez předchozí registrace v Královéhradeckém kraji tento týden oproti předchozímu výrazně stoupl. Bezregistrační očkovací místa zvyšují kapacity. Vyšší zájem o očkování může souviset jak se zkrácením lhůty pro přeočkování, tak i s...

Ve velkém s očkováním v Královéhradeckém kraji pomáhají i praktičtí lékaři. Ty do současné chvíle očkovali pouze vakcínou AstraZeneca. Nyní většina z nich dostává tu od společnosti Pfizer.

Praktičtí lékaři v kraji budou očkovat vakcínou Pfizer. Očkovací centra navyšují kapacity

Pandemická situace v Královéhradeckém kraji je nejklidnější v celé České republice. I přesto jednotlivá centra zaznamenávají vyšší zájem o očkování. Některá proto rozšiřují své kapacity a prodlužují otevírací dobu. Nově se mohou zájemci o vakcínu...

V Královéhradeckém kraji se často mluví i o nových pravidlech, které vcházejí v platnost právě dnes. Jde především o kontroly bezinfekčnosti hostů v restauracích. Podle řady místních provozovatelů je něco podobného nesmysl. Někteří v tom vidí pouhé přenášení odpovědnosti státu za šíření koronaviru na majitele a provozovatele gastro služeb.

Kontrolovat bezinfekčnost hostů bude nesmírná zátěž, tvrdí provozovatelka hradeckých restaurací

Kontrolovat bezinfekčnost hostů restaurací je nesmysl, jde jen o přenášení odpovědnosti státu za šíření koronaviru na majitele a provozovatele gastro služeb. Podle provozovatelů povede restrikce k úbytku hostů, může nastat i další pokles tržeb.

Oficiálně se v Královéhradeckém kraji očkuje na deseti místech. Stále se očkuje v Hradci Králové, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem, Trutnově, Broumově, Jaroměři, Hořicích a Rychnově nad Kněžnou. 

Pravidelné rubriky Hradecké Drbny

V říjnu Hradecká Drbna přinesla své pravidelné rubriky. Redakce představila dalšího neobyčejného, tentokrát kováře Pavla Vágnera. Díky němu stojí u oční školy ve Dvoře Králové nad Labem nosorožec Sudán. Rozhovor s ním si můžete přečíst níže. Zpracovala ho naše redaktorka Kateřina Malá.

Kovářství mě baví a naplňuje. Rodina je ale na prvním místě, říká Pavel Vágner

Do kovárny vzal Pavla Vágnera otec v jeho deseti letech. Od té doby se kovářského řemesla nevzdal a věnuje se mu naplno. Dokonce získal jako jeden z mála v České republice licenci A na restaurátorství. Dává tak památkám nový život. A nejen jim. I...

Pravidelně také dáváme prostor jednotlivým zastupitelským klubům vyjádřit se k aktuálnímu dění ve městě. Tentokrát jsme se ptali na názor ohledně vystěhování Sionu. Překvapením bylo, že odpověď přišla pouze od dvou klubů. Ostatní se ke sporu mezi městem a soukromou školou nechtěli vyjadřovat.

Spor Sionu a Hradce Králové otřásá vedením města. Jak problém vnímají zastupitelské kluby?

Spor soukromé školy Sion a radnice v Hradci Králové pokračuje. Základní škola sídlí v městském objektu, odkud se musí vystěhovat. Rozhodlo o tom vedení města. Podle vedení školy je však stěhování zhruba šest desítek dětí, několika tříd, družiny,...

Ostatní témata, která hýbala Královéhradeckým krajem

Hradecká Drbna pravidelně sleduje boj za záchranu historického nádraží v Převýšově. Během října se podařilo najít kompromis mezi Správou železnic a autory petice. Během vyjednávání vzniklo několik variant, jak zmodernizovat trať, aby se nemusela budova bourat. Obec navíc projedná případný odkup nádraží.

Petice za záchranu historického nádraží slaví úspěch: budova v Převýšově možná unikne demolici

Když Správa železnic oznámila záměr zdemolovat budovu nádraží v Převýšově kvůli plánované modernizaci trati, vyvolalo to u místních velké pobouření. Budovu historického nádraží považují za dominantu obce a proti demolici sepsali petici. Společná...

Náchodská nemocnice tento měsíc představila novinku. Budoucí tatínkové mohou sledovat porod císařským řezem. Na sále být sice nesmí, ale průběh zákroku mohou sledovat přes skleněné dveře. Některé maminky však poukazují na to, že v jiných porodnicích není přítomnost manžela u císařského řezu žádný problém. I bez skla.

Náchodská porodnice má další novinku, tatínkové mohou přes sklo sledovat císařský řez

Po rautových hotelových snídaních a předporodních kurzech přichází porodnice v Oblastní nemocnici Náchod s další novinkou, která se tentokrát zaměřuje na tatínky – ti mohou sledovat porod dítěte císařským řezem. Ovšem pouze přes skleněné dveře.

Město Hradec Králové s velkou slávou představilo takzvané gastropopelnice. Jedná se o pilotní projekt nádob, do kterých mohou lidé vyhazovat zbytky jídel. Některé z nich už fungují ve vybraných lokalitách města. Místním, které město zapojilo do pilotního projektu, se ale nelíbí, že s nimi záměr nikdo nekomunikoval a informace se dozvěděli až z médií. Lidé se navíc bojí, aby se kolem popelnic s jídlem nezačali množit hlodavci.

Nové gastropopelnice v Hradci Králové vyvolávají rozčarování. Obyvatelé se obávají potkanů

Ve vybraných lokalitách Hradce Králové tento měsíc začaly fungovat nové popelnice na gastroodpad a bioodpad. Místním, které město zapojilo do pilotního projektu, se ale nelíbí, že s nimi záměr nikdo nekomunikoval a informace se dozvěděli až z...

Co bude dál s novoměstským zámkem? I na tuto otázku se Hradecká Drbna pokusila najít odpověď. Zámek je v soukromém vlastnictví, ale majitelům se dlouhodobě nedaří. Postupně tak rozprodávají majetek zámku. Místní i radnice se bojí, co bude se zámkem v Novém Městě nad Metují dál.

Co bude dál s novoměstským zámkem? Stávající majitel rodový majetek rozprodává

Zámek Nové Město nad Metují patří k nejvýznamnějším památkám Královéhradeckého kraje. Je v soukromém vlastnictví, ale jeho majitelům se dlouhodobě nedaří a svůj rozsáhlý majetek postupně rozprodávají. Místní se proto obávají, co bude se zámkem,...

V Hradci Králové se bude pokračovat se stavbou černých hal u výpadovky na Třebechovice pod Orebem. Developerská společnost CTP začala s jejich stavbou před sedmi lety. Ovšem bez stavebního povolení. Jejich příprava se tak zastavila a pokračovat bude až v listopadu. Společnosti se totiž podařilo získat dodatečné stavební povolení.

Jedna z největších černých staveb v Česku, sklady na okraji Hradce, získala povolení

Dvě skladové haly, které na okraji Hradce před sedmi lety bez stavebního povolení rozestavěla developerská společnost CTP Invest, získaly po letech dodatečné povolení. Šlo o jednu z největších nepovolených staveb v Česku. Investor chce ve stavbě...

V Meziměstí není zubař. Místní proto sepisují petici, ve které žádají o obnovení zubařské péče na Broumovsku. Poslední zubaři odešli do penze. Podle hejtmanství je třeba najít lékaře, který zde bude ochotný pracovat. Pokud se to nepovede, situace nemá řešení.

Na Broumovsku sepsali petici kvůli nedostupné zubní péči. Do pohraničí se doktorům nechce

V Meziměstí na Broumovsku v minulých měsících proběhla podpisová petice za obnovení zubařské péče. Potom, co zdejší zubaři odešli do důchodu, místní nemají žádnou náhradu. Jenže jak uvádí i hejtman, dokud se nenajde doktor, který je ochotný zde...

Tento měsíc přišla dobrá zpráva z připravovaného úseku nové dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi. Přes deset kilometrů dlouhá trasa získala stavební povolení. S její stavbou by mohlo Ředitelství silnic a dálnic začít už v příštím roce.

Dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi získala stavební povolení. Práce začnou v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic začne s realizací dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a obec Úlibice u Jičína. Stavba je rozdělena do čtyř úseků. První se má začít stavět 10,4 kilometrů dlouhá trasa ze Sadové do Hořic. Právě tento úsek nyní...

A v Hořicích zůstáváme. Podle autorů se blíží stavba obřího trpaslíka u silnice první třídy do úspěšného konce. Aktuálně má něco přes šest metrů. Po zimě dostane ještě čtyři metry vysokou a 20 tun těžkou čepici. Pak bude kompletní. S jeho přípravou se začalo už v roce 1995.

Obří trpaslík u Hořic je opět o něco vyšší. Aby přečkal zimu, bylo ho třeba zazimovat

Tento měsíc se obří trpaslík u Hořic rozrostl o dalších osm pískovcových bloků. Díky nim jeho postava povyrostla na šest a půl metru. Zatím je stále bez hlavy, tu dostane i s čepicí po zimě. Půjde o poslední čtyři bloky. Stavba obřího trpaslíka z...

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Štítky přehled, říjen, Hradecká Drbna, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, nemocnice, volby, rozhovor, Sion, , sport, očkování, centrum, zámek, nádraží, D35, Drbna.cz, Královéhradecký kraj, ANO 2011, ODS, základní škola, TOP 09, Poslanecká sněmovna ČR, Česk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘÍJEN 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.