Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Spor města a Sionu pokračuje, ředitel školu nevystěhuje. Nedodržení výpovědní lhůty může skončit u soudu

Hradecká radnice vypověděla nájemní smlouvu soukromé škole Sion, která se musí do tří měsíců vystěhovat. Na dnešní tiskové konferenci vedení školy potvrdilo, že tak neučiní. Stěhování do náhradních prostor údajně není v možnostech školy. Je tak reálné, že spor o městské prostory skončí u soudu. Vystěhování se týká první až čtvrté třídy základní školy, školní družiny, jídelny a kanceláří školy.

„Počítáme s tím, že tyto prostory neopustíme a budeme v nich do konce školního roku. A to i za cenu dalších komplikací. Není v našich silách školu přestěhovat uprostřed školního roku,“ řekl dnes novinářům ředitel Sionu Denis Doksanský.    

Informace o tom, že se bude muset Sion stěhovat přišla v polovině září. Od vypovězení nájemní smlouvy má škola tři měsíce na to, aby opustila městské prostory. Do nich by se mělo nastěhovat zhruba 100 dětí z městských mateřských škol. „Jde o dlouhodobý horizont deseti let. Postupně sem budeme stěhovat děti všech mateřských škol, které v dalších deseti letech chceme opravit,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). 

Vedení soukromé školy nechápe, proč přišlo rozhodnutí o vystěhování na začátku školního roku. Podle Doksanského jde o totální selhání odboru školství, který problém se stěhováním neřešil včas. Sion si tak nechává zpracovat právnickou analýzu, která by měla být podkladem pro případný soudní spor s městem.  

„Do soudního sporu s městem jít nechceme. Nemáme nejmenší zájem na tom, aby to takto dopadlo. Úředníci ale nechápou, jak ten systém funguje. Neuvědomují si, že dítě není pytel mouky, který jen tak vezmete a přenesete na jiné místo,“ řekl ředitel Sionu.  

I vedení města tvrdí, že situaci nechce řešit nijak extrémně. „Připravujeme se na variantu, kdy naše děti z MŠ Sluníčko budeme muset umístit jinam, protože nechceme rodiče dětí z městské školky vystavit nejistotě a současně ohrozit získání již schválené dotace ve výši několika desítek milionů korun,“ říká primátor.  

Ukončení nájemní smlouvy odhlasovala rada města a rozhodnutí následně podpořilo i zastupitelstvo. Nyní to však vypadá, že se vystěhováním Sionu bude užší vedení města zabývat znovu. Podle dnešního vyjádření primátora Hradce Králové Alexandra Hrabálka, je postup pana ředitele Doksanského obrazem dnešní společnosti. Někteří lidé si myslí, že není třeba dodržovat smluvní závazky a povinnosti, napsal redakci primátor.

Škola se brání revokací. Chce nové hlasování rady  

Vedení soukromé školy se proti rozhodnutí rady brání takzvanou revokací. Jde o odvolání se proti výsledku jednání a žádost o nové hlasování. Podle Doksanského mohl být při posledním hlasování na členy rady i zastupitelstva vytvářen politický tlak.  

„Podle mých informací by někteří politici návrh znovu nemuseli podpořit,“ řekl Doksanský. Což podporuje i několik vyjádření, která redakce Hradecké Drbny získala od zástupců jednotlivých zastupitelských klubů. 

Například Hradecký demokratický klub (HDK) považuje za dobré mít pro děti z rekonstruovaných mateřských škol náhradní prostory. Ne však za cenu vystěhování Sionu v průběhu školního roku. „Prostory Sionu navíc nebudou stačit na čtyřtřídní školku. To je velký problém. Pro nás by bylo vhodné ukončit nájemní smlouvu například v polovině června,“ řekl zastupitel Zdeněk Fink (HDK). 

Zastupitelský klub ANO upozorňuje na neprofesionální postup odboru školství, který nedodal základní informace. Chybí například termíny rekonstrukcí městských mateřských škol. „Doporučili jsme radě vyžádat si přesný harmonogram rekonstrukce Mandysovy školy,“ řekl radní Jiří Langer (ANO). Podle jeho slov je třeba obávat se faktu, že se bude Sion stěhovat zbytečně.  

Podle tiskové mluvčí magistrátu Kateřiny Šmídové se mají vystěhováním Sionu znovu zabývat radní na jednání 2. listopadu. „Je však třeba zmínit, že výpovědní lhůta smlouvy stále běží,“ řekla redakci mluvčí.   

GALERIE: Základní škola Sion v Hradci Králové

Čtvrtek, 21. října 2021, 14:47

Základní škola Sion v Hradci Králové
Základní škola Sion v Hradci Králové

Škole hrozí, že se bude muset stěhovat dvakrát  

Základní škole Sion, která nyní sídlí v Mandysově ulici, našla radnice náhradní prostory v Lipkách. Ty by měla škola využít do doby, než bude mít zkolaudovanou novou budovu. „Pro nás by bylo pochopitelně lepší stěhovat se rovnou do nového,“ řekl Doksanský. Takto hrozí, že se škola během školního roku přestěhuje do Lipek a během prázdnin se bude stěhovat znovu do nové budovy.  

Nová budova Sionu by měla být hotová do konce letošního roku. A to i přes komplikace s dodávkami materiálu. „Čekáme na sádrokartony, materiálu je v dnešní době hodně málo,“ řekl dnes ředitel. Otázkou je však, kdy budova získá kolaudační souhlas. Bez něho se sice může začít se stěhováním, ale ne s vyučováním. 

„Je to škola, vše se řeší trochu jinak. Velký důraz se klade například na požární bezpečnost. Já v tuhle chvíli nedokážu říct, zda bude kolaudace v únoru, březnu nebo až příští léto,“ dodává ředitel Sionu. 

Soukromá škola SION funguje v Hradci Králové od roku 2005. V roce 2007 vedení školy podepsalo smlouvu, která počítala s výpovědní lhůtou v době tří měsíců. Jako pojistku pro školu měl být fakt, že o vypovězení může rozhodnout pouze rada. Nikoli odbor školství.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky základní, škola, soukromá, Sion, Hradec Králové, magistrát, radnice, spor, smlouva, vystěhování, školní, rok, student, děti, ředitel, soud, Lipky, rekonstrukce, odbor, školství, nájem, školní rok, Hradecký demokratický klub, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, J

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor města a Sionu pokračuje, ředitel školu nevystěhuje. Nedodržení výpovědní lhůty může skončit u soudu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.