Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I letos Malá Úpa zakáže zimní nocování v zaparkovaných autech. Chce zabránit nájezdům karavanů

V krkonošském lyžařském středisku Malá Úpa na Trutnovsku bude v nadcházející zimní sezoně nadále platit zákaz vícedenního parkování přes noc pro karavany a obytná auta. Jde o reakci na problémy způsobené nájezdy karavanů koncem loňského roku. Malá Úpa patřila minulou zimu k těm místům v Česku, kde karavany působily komplikace.

"Nejhorší to bylo během silvestrovského týdne, měli jsme na parkovišti s kapacitou asi 200 aut 52 karavanů. Parkoviště nemáme na karavany přizpůsobená, navíc zabírají místo ubytovaným. Nemáme nic proti této formě rekreace, ale Malá Úpa na to není zařízena, zkrátka to tady nejde, proto jsme se rozhodli tomu učinit přítrž," řekl starosta Malé Úpy Karel Engliš.

V obci je podle něj na parkovištích zhruba 400 parkovacích míst. Malá Úpa na jaře upravila režim parkování v obci s cílem omezit pobyt karavanů. Více informací o parkování v Malé Úpě je na webu obce.

"Zákaz nocování v zaparkovaných vozidlech jsme začlenili do našeho parkovacího řádu. Z naší strany to byla pochopitelná reakce. Máme omezený počet parkovacích míst a když přijede karavan, zabere dvě až tři místa. Nejhorší je to v zimě, ubytovaní se k většině rekreačních objektů kvůli sněhu nedostanou a auta proto musí nechat na parkovišti," řekl Engliš.

Mála Úpa se prezentuje jako menší poklidné rodinné horské středisko v Krkonošském národním parku, které staví zejména na ubytovaných hostech. Rekreace v obytných vozidlech a karavanech do této koncepce nezapadá. Jedním z důvodů je i to, že obec nemůže od těchto lidí vybírat poplatek za ubytování, protože přespání v automobilu není ubytovací služba.

"Zákaz nocování v zaparkovaných vozidlech míří na ty, kteří si neuvědomují, že nejsme kemp. Potřebujeme místo jak pro auta ubytovaných hostů, tak pro množství jednodenních lyžařů a návštěvníků," řekl Engliš.

Zimní pobyty v Krkonoších se plní pozvolna. Ubytování se letos prodraží až o 15 procent

Ubytování na zimní sezonu v největším českém horském středisku ve Špindlerově Mlýně je plné asi ze 40 procent, silvestrovské pobyty zhruba se 70 procent. Nadále panuje nejistota z dalšího vývoje kolem pandemie koronaviru. Novinkou proti...

Některá zimní rekreační střediska v ČR se minulou zimní sezonu potýkala s problémy, které plynuly z návalů turistů v obytných vozidlech a karavanech. Zvýšený zájem o tento druh rekreace byl ovlivněn restrikcemi proti šíření koronaviru, omezením ubytování a nejistotou ohledně cestování do zahraničí.

Podnikání v turistickém ruchu také v Krkonoších v minulé zimní sezoně výrazně ovlivnila omezení v souvislosti s šířením koronavirové infekce. Kvůli vládním opatřením proti koronaviru zůstaly hotely, lyžařská střediska a další služby v zemi většinu uplynulé zimní sezony zavřené. Okres Trutnov, kam spadá východní část Krkonoš, byl na začátku roku jedním z nejzasaženějších regionů v ČR, pokud jde o šíření koronaviru. Trutnovsko bylo v únoru pro extrémně vysoký výskyt nákaz koronavirem uzavřené.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Malá Úpa

Štítky ČR, rekreace, automoto, koronavirus, Krkonoše, karavan, parkování, Malá Úpa, hory, zima, sezona, obytování, Česko, okres Trutnov, Karel Engliš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I letos Malá Úpa zakáže zimní nocování v zaparkovaných autech. Chce zabránit nájezdům karavanů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.