Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řidiči dopravního podniku darují krev. Hradecké transfuzní oddělení chce nalákat prvodárce

Fakultní nemocnice Hradec Králové připravila akci Daruj krev s Dopravním podnikem města Hradec Králové. Většina zaměstnanců společnosti daruje krev. Cílem je přesvědčit případné prvodárce k návštěvě transfuzního oddělení. Ty budou moct od 22. do 26. listopadu darovat krev bez objednání.

„Mnoho z našich zaměstnanců jsou pravidelní dárci krve či plazmy na Transfúzním oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové a věříme, že se najdou i další. Současně chceme na potřebu podpory dárcovství upozornit také hradeckou veřejnost,“ řekl ředitel hradeckého dopravního podniku Zdeněk Abraham

Případní prvodárci budou moct navštívit transfuzní oddělení v Hradci Králové bez předchozího objednání. A to ve dnech od 22. do 26. listopadu vždy od 8:00 do 11:00. Ve středu budou moct darovat krev i v odpoledních hodinách od 14:00 do 16:00. 

„Případné zájemce bude před odběrem čekat lékařské vyšetření. „Nové dárce krve nutně potřebujeme, protože část současných dárců končí kvůli vysokému věku či nevyhovujícímu zdravotnímu stavu a musíme je nahrazovat novými dárci,“ říká Vít Řeháček, primář transfuzního oddělení hradecké nemocnice.  

Do registru se mohou zapsat občané České republiky ve věku 18 až 65 let, kteří jsou zdraví, netrpěli v minulosti žádným závažným onemocněním, neužívají trvale nějaké léky a váží nejméně 50 kilogramů. Darovat krev mohou jenom lidé, kteří v minulosti neprodělali malárii.    

Jak vypadá dárcovství krve?   

Samotný odběr 450 mililitrů takzvané plné krve trvá pět až deset minut. Přístrojové odběry krevních složek trvají kolem hodiny, nejčastěji se tímto způsobem odebírá plazma a krevní destičky.   

Transfuzní oddělení v hradecké nemocnici je k dispozici denně vždy od 7:00 do 11:00. Výjimkou jsou pouze středy. Před samotným odběrem zájemce podstoupí zdravotní prohlídku a vyplní formulář o svém zdravotním stavu. Termín lze objednat i on-line na webu fakultní nemocnice.   

„Dobrovolným dárcům, kteří chodí pravidelně darovat krev či plazmu, vděčí za životy a zdraví tisíce lidí. Od dětí až po seniory. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život na darované krvi či krevní plazmě závislý,“ vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti Sanaplasma.   

V České republice je v nemocničních zařízeních transfuzní služby registrováno přes 250 tisíc pravidelných dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl být 33 tisíc ročně.  

„Fakultní nemocnice Hradec Králové eviduje zhruba 18 tisíc odběrů ročně. Denně transfuzní oddělení navštíví celkem 70 lidí, kterým je odběr proveden,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNHK

Štítky nemocnice, Hradec Králové, krev, darování, DPMH, FNHK, fakultní, transfuzní, oddělení, dopravní, podnik, zaměstnanci, odběr, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s., plazma, dárce krve, Česko, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči dopravního podniku darují krev. Hradecké transfuzní oddělení chce nalákat prvodárce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.