Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podzim je rizikovým obdobím pro chodce. Podílí se na tom nárůst dopravy a špatná viditelnost

Každou pátou obětí a téměř každou třetí těžce zraněnou osobou v silničním provozu je během října a listopadu chodec. Důvodů proč těchto nehod přibývá je několik. Hlavními rizikovými faktory jsou snížená viditelnost během ranní a odpolední dopravní špičky, vyšší hustota provozu, nepozornost řidičů a to, že chodci nenosí reflexní prvky.

V období od října do ledna se nejvíce tragických nehod chodců stane mezi 17. a 19. hodinou.“ Proto je tak důležité nosit reflexní prvky, díky kterým je chodec vidět na významně delší vzdálenost. Může to zachránit nejeden lidský život.“ řekl vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold.

Nepřiměřená rychlost a nedání přednosti 

Zároveň ale platí, že nejčastější příčinou smrtelných nehod je rychlá jízda. Ta může za 40 procent z nich. Nejde přitom pouze o překročení povolené rychlosti. Řidiči často podceňují zhoršené klimatické podmínky jako jsou déšť, mlha nebo náledí. Auto jedoucí rychlostí 50 km/h má na suché vozovce brzdnou dráhu 23,5 metru. Na vlhké vozovce je celková brzdná dráha necelých 26 metrů a na náledí více jak 62 metrů. Dalším prohřeškem, který významně plní čísla statistik s účastí chodců, je nedání přednosti. 

Ne vždy je ale chyba na straně řidiče. Z analýz Centra dopravního výzkumu vyplývá, že za nehody mohou i samotní chodci. „Se zvyšujícím se věkem chodce klesají počty nehod, při kterých chodec vstoupí do vozovky zpoza překážky bránící ve výhledu. Naopak se ale zvyšuje podíl nehod, kdy chodec nerespektoval silniční provoz a nesprávně vyhodnotil situaci na silnici“, uvádí Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu.

Zajímavé je i genderové srovnání, ze kterého vycházejí vítězně ženy. Mnohem častěji se do střetu s autem za nepříznivého počasí dostávají muži, a to zejména v noci a mimo obec.

Řidič ve špatném počasí přehlédl chodce. Ten skončil s těžkým zraněním v nemocnici

Reflexní prvky nebo jiné viditelné označení pravděpodobně mohlo předejít dopravní nehodě, která se stala včera v Trutnově. Na křižovatce u čerpací stanice Robin Oil srazil dvaačtyřicetiletý řidič vozidla VW Transporter třiaosmdesátiletého chodce....

Ohodnoť článek

Štítky Doprava, nehoda, viditelnost, BESIP, chodec, reflexní, statistika, riziko, usmrcení, podzim, havárie, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzim je rizikovým obdobím pro chodce. Podílí se na tom nárůst dopravy a špatná viditelnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.