Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V trutnovské věznici bude Dům technických dovedností a FabLab. Rozhodla o tom veřejnost

Rozhodnuto. V budově staré radnice z počátku 19. století v Trutnově bude Dům technických dovedností a FabLab. Rozhodla o tom veřejnost v anketě, která byla ukončena před víkendem. Druhou možností byla nová Galerie Draka.

Víc než měsíc času měli občané Trutnova na to, aby dali hlas svému oblíbenému favoritovi. Nakonec se vyjádřilo 1 030 respondentů. 737 dalo svůj hlas projektu technických dovedností. 293 bylo pro vybudování nové galerie.  

„Děkuji všem, kteří se do ankety zapojili. Chceme, aby objekt věznice sloužil co nejvíce lidem, tudíž znát jejich názor, je pro nás cennou informací,“ řekl starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Do ankety se zapojila většina žen. Nejvíce hlasů udělila věková kategorie od 31 do 45 let.  

Výsledek ankety nyní poslouží jako prostředek pro orgány města. „Dalším krokem bude zpracování studie vítězného projektu, která upřesní nezbytné stavební úpravy a investice do budovy včetně nákladů na následný provoz,“ vysvětluje místostarosta Tomáš Eichler (Piráti).  

O termínu realizace radnice v Trutnově zatím neinformovala. „Potřebujeme mít jistotu, že to všechno bude využito účelně a smysluplně,“ říká Eichler.  

Robotika i 3D tiskárna pro veřejnost  

Autoři vítězného návrhu počítají se stavebními úpravami celého objektu. V plánu je spojit několik místností a vytvořit tak velké sály pro veřejnost. Součástí by měla být i kavárna. „Mělo by to být zaměřené na techniku. Od mechaniky, elektroniky až po robotiku,“ vysvětluje spoluautor návrhu Václav Fišer.   

Podle autorů bude Dům technických dovedností a FabLab pro všechny věkové kategorie. Svůj program zde budou mít děti, školáci, středoškoláci i dospělí. Pro veřejnost by zde mohla sloužit i 3D tiskárna.  

Od věznice, přes sklad až k domu technických služeb  

Věznice v Trutnově byla postavena už na za začátku 19. století. Za místními mřížemi už skončilo přes 20 tisíc vězňů. Za II. světové války sloužil objekt jako věznice gestapa. Následně i jako klasická státní věznice. Poté, co se rozhodlo o uzavření věznice, zde byl například archiv nebo sklad civilní obrany. Ten byl zrušen na přelomu tisíciletí. Do té doby nemá budova využití. 

„Věznice má dvě patra a podkroví, její konstrukce a vnitřní dispozice stále odpovídají původnímu účelu stavby. Cely jsou zachované, objekt má masivní zdi a klenuté stropy,“ dodává Eichler. 

Věznice byla majetkem státu, který se jí chtěl v roce 2018 zbavit. Město se nabídlo, že ji převezme do své správy. Zároveň se zavázalo, že pro stavbu najde vhodné využití.   

Ohodnoť článek

Foto město Trutnov

Štítky věznice, Trutnov, návrh, veřejnost, budova, rekonstrukce, stát, anketa, vítěz, záměr, plán, společnost, dům, Nová galerie, Tomáš Eichler, Ivan Adamec, ODS, druhá světová válka, Václav Fišer, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V trutnovské věznici bude Dům technických dovedností a FabLab. Rozhodla o tom veřejnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.