Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policie dopadla vandaly, kteří poničili cyklostezku v Hořicích. Jsou to děti

Na začátku srpna Hradecká Drbna informovala o vandalovi, který poničil cyklostezku U Lomu sv. Josefa v Hořicích. Nakonec se ukázalo, že nešlo o jednoho vandala. Lavičky, značky i stromy poničilo pět dětí ve věku od 15 do 16 let.

„Policie z oddělení obecné kriminality v Jičíně obvinila pět mladistvých hned ze dvou trestných činů najednou. Jde o poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a poškození cizí věci,“ vysvětluje mluvčí policie Iva Kormošová.  

Zničeno je celkem pět hrušní, odpadkový koš, dřevěná vyřezávaná lavička a dvě dopravní značky. Celková škoda se vyšplhala na zhruba 30 tisíc korun. Podle radnice v Hořicích vypadala cyklostezka doslova, jako by se po ni projel bagr.  

Dospělému pachateli by za tento trestný čin hrozil až tříletý pobyt ve vězení. „Jelikož se v tomto případě jedná o mladistvé, sazba je poloviční,“ dodala mluvčí.  

Nejde o jediný případ vandalismu v Hořicích  

Jen o pár týdnů později musela radnice v Hořicích řešit další útok vandala. Tentokrát byla zničena socha Útěk do Egypta od významného hořického sochaře Josefa Rychtery. Její obličeje někdo popatlal exkrementy. Podle radnice vyšlo čištění na 10 tisíc korun.  

„Ubohý a trestuhodný čin na vyhlášené kulturní památce se udál zhruba na přelomu července a srpna. Restaurátoři nyní pracují na očistění,“ potvrdil za radnici v Hořicích Pavel Bičiště. Socha stojí na jižní straně takzvaného Gothardu u cesty vedoucí do Svatogothardské Lhotky. Pochází z roku 1832. I v tomto případě radnice podala trestné oznámení na neznámého pachatele.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hořice

Štítky Hořice, cyklostezka, policie, dopadení, vandal, mladík, skupina, sv. Josef, Jičínsko, trest, koš, značka, lavička, radnice, Drbna.cz, Jičín, Egypt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šípek Petr

Čímpak asi jsou jejich rodiče? A jak je učili chápat hodnotu cizího majetku? Začne to poničenejma odpadkovejma košema, skončí to přepadeným důchodcem a ukradeným důchodem.

Sobota, 16. října 2021, 18:49Odpovědět

Policie dopadla vandaly, kteří poničili cyklostezku v Hořicích. Jsou to děti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.