Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradec Králové se připravuje na další vlnu pandemie. Nakupuje zásoby respirátorů a roušek

Radnice v Hradci Králové chce vytvořit zásobu 30 tisíc respirátorů a roušek. To vše pro případ, že by pandemie opět udeřila v plné síle. Celkem nakoupí 15 tisíc respirátorů třídy FFP2 a 15 tisíc chirurgických roušek. V současné době je pandemie v Královéhradeckém kraji i ve zbytku republiky pod kontrolou.

„Pandemie COVID-19 je časovanou bombou. Nedá se s jistotou říct kde a jak pandemie znovu udeří. Chceme být připravení,“ řekl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Zároveň dodal, že do konce října může radnice nakoupit respirátory bez daně.  

Hradecká radnice nakoupí 15 respirátorů za 5,90 koruny za kus. 15 tisíc roušek pořídí za 1,10 korun za kus. „Tyto ceny jsou pro nás výhodné. Už máme domluveného dodavatele,“ potvrdil na tiskové konferenci Hrabálek. Podle jeho slov na stejném místě nakupují i ostatní městské organizace.  

Čísla mírně stoupají. Pandemie je stále pod kontrolou 

V České republice i Královéhradeckém kraji je podle současné vlády i hygieniků pandemie pod kontrolou. „Včerejší incidenční číslo v Královéhradeckém kraji činilo 24 případů. Bylo to nejméně v celé České republice,“ řekla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí. Středeční republikový průměr byl na hodnotě 65 případů na 100 tisíc obyvatel.  

Celorepublikově ve středu přibylo 1 497 potvrzených případů koronaviru. To je zhruba o 450 více než před týdnem. V nemocnicích je v současné chvíli zhruba 407 pacientů. Z toho 80 v těžkém stavu. "Covidová čísla se zhoršují, v nemocnicích končí více lidí, převážně neočkovaných. Očkování je jediný způsob, jak covid porazit," říká k situaci premiér Andrej Babiš (ANO). 

Tempo očkování v Královéhradeckém kraji zpomaluje 

Od 1. ledna bylo v Královéhradeckém kraji aplikováno téměř 620 tisíc dávek vakcíny. Nejvíce lidí v Královéhradeckém kraji bylo očkováno před letními prázdninami. Od té doby zájem o vakcinaci klesá. V současnosti odpovídá krajské tempo očkování situaci na konci ledna letošního roku. Například včera bylo vykázáno jen 790 očkování.  

Podle informací ministerstva zdravotnictví má dvě dávky zhruba 301 tisíc obyvatel Královéhradeckého kraje. Posilující dávku si nechala aplikovat 1 390 lidí. V pomyslném žebříčku vykázaných dávek se Královéhradecký kraj nachází na devátém místě.  

V Královéhradeckém kraji očkují všechny nemocnice bez předchozí on-line registrace. Fakultní nemocnice Hradec Králové se přidala teprve v pondělí. „Pro očkování bez registrace mohou zájemci do budovy číslo 10, kde se nachází Pavilon interních oborů. Otevřeno je každý všední den od 15:30 do 19:30,“ říká vedoucí Očkovacího centra Fakultní nemocnice Hradec Králové Pavel Kosina

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK | Zdroj ČTK

Štítky pandemie, COVID-19, koronavirus, vlna, Hradec Králové, příprava, respirátor, rouška, FFP2, nákup, zásoba, očkování, statistika, Královéhradecký kraj, Alexandr Hrabálek, ODS, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se připravuje na další vlnu pandemie. Nakupuje zásoby respirátorů a roušek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.