Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie mu na D11 naměřila 202 kilometrů v hodině. Na rok může přijít o papíry

Noční dálnice D11 velice často svádí k rychlé jízdě. Pokušení podlehl řidič osobního vozu BMW, kterému na 62. kilometru ve směru na Hradec Králové hlídka dálniční policie z Jaroměře naměřila 202 kilometrů v hodině.

„Provedená dechová zkouška byla negativní a řidič s přestupkem v dopravě souhlasil,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová. Jelikož šlo o cizince, policisté na místě sepsali oznámení o přestupku a uložili mu kauci 10 tisíc korun, kterou zaplatil.  

Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta od pěti do deseti tisíc korun. Navíc může přijít o řidičský průkaz. Nejméně na šest měsíců, maximálně na jeden rok.  

Rychlá jízda může za 17 procent dopravních nehod 

Od začátku letošního roku do konce letních prázdnin policie eviduje 8 429 dopravních nehod kvůli nepřiměřené rychlosti. To odpovídá zhruba 17 procentům všech způsobených nehod na území České republiky. „Pokud ale vezmeme nehody s tragickými následky, pak je její zastoupení kolem 40 procent,“ řekl Jiří Zlý z dopravní policie. Během letošního roku kvůli rychlé jízdě zemřelo 114 lidí.  

„Podle aktuálního průzkumu skoro 90 procent řidičů připouští, že jezdí vyšší než maximálně povolenou rychlostí,“ říká Tomáš Neřold z Besipu. 

Úplně nejčastější příčinou dopravních nehod je letos nevěnování se řízení. Je to zhruba 20 procent všech dopravních nehod. Dále je to nesprávné otáčení, couvání nebo nepřizpůsobení stylu jízdy ve vztahu k počasí a stavu silnice.  

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky D11, rychlost, doprava, jízda, noc, měření, policie, radar, pokuta, kauce, cizinec, BMW, Dálnice D11, dopravní nehoda, Hradec Králové, Jaroměř, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlada Ovcaric

Rychlá jízda může dle výzkumu za cca 1-2% nehod. Zbytek je nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky. Ovšem je jednodušší vybírat za překročení (a také se vybere mnohem více s menší námahou), jedná se o příjem obcí. Šílence, který jede třeba v blízkosti školy na třicítce šedesát nikdo neřeší. Podjíždění zprava, nedání přednosti, předjíždění přes plnou čáru, jízda na červenou, projíždění železničních přejezdů na červenou atd. Ale rychlost na prázdné dálnici kde není víceméně koho ohrozit se porovnává téměř s "vraždou". V Německu rozhodně není více nehod na úsecích s neomezenou rychlostí, v Rakousku při zvýšení úseku na 160km/h zaznamenali zanedbatelné zvýšení hluku, snížení nehodovosti i snížení emisí.

Pondělí, 11. října 2021, 17:33Odpovědět

Petr Šedivý

Prostě polský pán chvátal domů. ???? 200km/h je dost. Hlavně před Hradcem, by ho ty vlny na,, dálnici "mohli rozhodit. Do 160km/h je ta cesta sjízdná a nebezpečná také není, když bude slabý provoz, sucho a ostatní nepojedou pouze vlevo????

Pondělí, 11. října 2021, 06:27Odpovědět

Ivo Hardt

"Rychlá jízda může za 17 procent dopravních nehod" je obecně tvrzená nepravda. Nepřízpůsobení rychlosti povaze a stavu vozovky může za nehodovost.

Neděle, 10. října 2021, 17:25Odpovědět

Policie mu na D11 naměřila 202 kilometrů v hodině. Na rok může přijít o papíry  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.