Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2021: Nechápu, proč se ANO snaží lidem namluvit, že je koalice podvod, říká nový poslanec Josef Cogan

Včera Česká republika rozhodla o své budoucnosti a složení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Volby vyhrála koalice SPOLU, která se zavázala ke spolupráci s Piráty a Starosty. Společně tak mohou vytvořit většinovou vládu a hnutí ANO a SPD odtlačit do opozice. Ze včerejšího proslovu Andreje Babiše vyplynulo, že se i přes jasně dané výsledky považuje za nejsilnější stranu. Neuznává totiž vytvoření koalic. A právě na téma koalic si Hradecká Drbna povídala s dvojkou krajské kandidátky a novým poslancem PirSTAN Josefem Coganem.

Josef Cogan je dlouholetým starostou Nové Paky. Poprvé do funkce nastoupil v listopadu 2002 a v čele města zůstal do roku 2010. V následujícím volebním období ho vystřídal jeho bratr. Ke starostování se vrátil v roce 2014 a ve vedení města je doposud. Od května 2010 do srpna 2013 byl i poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.   

„Je skvělé, že síla, která zastává právní a demokratický stát zvítězila,“ řekl nový poslanec za STAN Josef Cogan na začátku našeho rozhovoru. Cogan byl v Poslanecké sněmovně jen jednou, a to v letech 2010 až 2013. V současné době působí i jako starosta Nové Paky na Jičínsku. 

Letos kandidoval z vlastní vůle, jelikož se mu nelíbilo, jakým směrem se naše země ubírá a vláda Andreje Babiše ovlivňuje životy obyčejných lidí. „To, jakým způsobem vláda vládla bylo šílený. Mě jako člověku to nesmírně vadilo. I proto jsem kandidoval. Abych přispěl tou svou malou kostičkou, do té velké mozaiky. Aby mělo právo a také spravedlnost šanci,“ řekl Cogan.  

Domnívá se, že letos lidé pochopili důležitost voleb. Pochvaloval účast, která se na úrovni České republiky zastavila mírně nad hranicí 65 procent. V Královéhradeckém kraji to bylo necelých 68 procent. Během dvou dnů bylo v našem regionu odevzdáno celkem 296 372 obálek. 

Tvrzení Babiše o koalicích považuji za nihilismus  

„Absolutně nechápu, že se hnutí ANO snažilo lidem namluvit něco o tom, že jsou koalice podvod. To je úplně nesmyslný argument. Zákon to dovoluje, a dokonce i preferuje,“ říká s rozčílením v hlase Cogan. 

Při svém včerejším projevu po sečtení hlasů Andrej Babiš řekl, že je jeho hnutí stále nejsilnějším hráčem na poli české politiky. „Ať jde každý za sebe a přijde si to rozdat,“ řekl. Tvorbu koalic nepodporuje ani prezident Miloš Zeman, který už předem avizoval, že sestavením nové vlády podpoří lídra nejsilnější strany. V tomto případě Andreje Babiše.  

„Z právního pohledu tohle považuji za něco nepřijatelného,“ říká Cogan. Podle něho je spojení několika politických subjektů výhoda. Podmínkou však je, aby se všichni domluvili. Což se v tomto případě podařilo. „Když se někdo dokáže domluvit kvůli prospěchu státu, tak je to přece velice prospěšná záležitost. To by tu práci mělo urychlit a zefektivnit vyjednávání o budoucí vládě,“ dodává novopacký starosta.  

VOLBY 2021: Koalice SPOLU se domluvila s PirSTAN. Uzavřená je dohoda o spolupráci

Koalice Spolu, která zahrnuje ODS, lidovce a TOP 09, a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) dnes podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu...

Piráti se obětovali pro demokracii  

Kvůli rozdělování preferenčních hlasů nevyšli Piráti ze společné koalice PirSTAN s nejlepším. Koalice sice získala celkem 37 mandátů, ale do poslanecké sněmovny půjde jen šest. Zbytek připadne zástupcům STAN. Podle Josefa Cogana za to z velké míry může negativní kampaň hnutí ANO, která byla ostrým způsobem směřována právě proti Pirátům.  

„Pro mě jsou Piráti velkými hrdiny. Během voleb na ně bylo nakydáno takových lži. Regulérně čelili totálně lživé kampani ze strany Andreje Babiše a hnutí ANO. Mlátili je kladivem do slabin, do hlavy i kolen. Absolutně proti pravidlům slušné společnosti. Mám trochu pocit, že se obětovali za demokracii v České republice,“ říká Cogan.  

Podle jeho slov Piráti poslední čtyři roky v Poslanecké sněmovně dřeli a zasloužili by si větší zastoupení. „Bohužel… Jednoduché lži dokážou rozvrátit názory veřejnosti. To mě překvapilo,“ uzavírá náš rozhovor nový poslanec za STAN Josef Cogan z Nové Paky.  

Stejný pohled na debakl Pirátů má i jejich krajský lídr Martin Jiránek. „Pro Piráty je to ale poněkud hořké vítězství, protože jsme byli překroužkováni. Jsou za tím dva hlavní vlivy, ten silnější je ten, že primárně proti Pirátům byla nasměrována kampaň proti demokratickým stranám. Byla postavena na manipulacích a lžích, s tím se velice těžko bojuje," vysvětlil krajský lídr.  

Povolební vyjednávání je nastaveno jasně 

Povolební vyjednávání mají koalice SPOLU a PirSTAN nastavenou jednoznačně. Lídři zúčastněných stran včera podepsali dohodu o tom, že společně složí vládu. Zároveň odmítli jakoukoli spolupráci s hnutím ANO. „Chtěli jsme změnu a s hnutím ANO se změna dělat nedá. ANO je firma pana Andreje Babiše," řekl Iva Adamec, který v Královéhradeckém kraji kandidoval do sněmovny z prvního místa kandidátky.  

Andrej Babiš ve svém včerejším projevu řekl, že se pokusí vyjednávat s nejsilnějšími stranami. Kdy a s jakou nabídkou osloví ODS odmítl novinářům sdělit. Vzájemnou spolupráci hnutí ANO a občanských demokratů by přivítal i předseda ANO v Královéhradeckém kraji Petr Koleta„Nadále se přikláním k variantě ANO a ODS," řekl ještě včera večer. Podle jeho slov vládne v koalicích určitá nesourodost. To by mohlo v budoucnu stát za rozpadem vítězných koalic.  

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Matěj Hlavatý

Štítky Josef Cogan, poslanec, Nová Paka, koalice, reakce, rozhovor, volby, poslanecká, sněmovna, starosta, názor, 2021, PirSTAN, STAN, ANO 2011, Andrej Babiš, Česká pirátská strana, Česko, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, Piráti a Starostové, Svoboda a přímá demok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Nechápu, proč se ANO snaží lidem namluvit, že je koalice podvod, říká nový poslanec Josef Cogan  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.