Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: Do Poslanecké sněmovny jde z Královéhradeckého kraje šest nováčků

V nové Poslanecké sněmovně usedne z Královéhradeckého kraje šest nováčků. Za koalici Spolu to bude třeba ředitel královéhradeckého Gymnázia J.K. Tyla Matěj Ondřej Havel (TOP 09) nebo za PirSTAN starostka Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN). Havel se do sněmovny dostal ze čtvrtého a Potůčková ze sedmého místa kandidátky díky preferenčním hlasům. Pět poslanců post neobhájilo, například Jan Birke z ČSSD, který byl poslancem od roku od roku 2013. Královéhradecký kraj má 11 poslanců.

Vítězná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) získala čtyři křesla. Vedle Havla z TOP 09 dvě křesla obsadí kandidáti ODS, a to poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec a nově také právník Pavel Staněk. Čtvrtým úspěšným kandidátem z koalice Spolu je bývalý předseda lidovců a poslanec Pavel Bělobřádek.

Za hnutí ANO z kraje usednou ve Sněmovně stávající poslanci Jiří Mašek, Petr Sadovský, současná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a nově vedoucí krajského pracoviště Národního pedagogického institutu ČR Jana Berkovcová. Z koalice Pirátů a STAN zamíří do parlamentu kandidáti STAN, zmíněná Lucie Potůčková a nově také starosta Nové Paky Josef Cogan. Jedenáctým poslancem z hradeckého kraje bude bývalá poslankyně za ČSSD a ředitelka pracoviště Úřadu práce Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská nyní z SPD.

Nejvíce preferenčních hlasů ze všech úspěšných kandidátů v kraji v letošních volbách do Sněmovny získala Lucie Potůčková, a to 10.910, na druhém místě je Matěj Ondřej Havel s 10.858 hlasy a třetí Pavel Bělobrádek, který získal 10.691 hlasů.

Kromě Birkeho mandát poslance neobhájili lídr kandidátky PirSTAN Martin Jiránek (Piráti), Zdeněk Ondráček (KSČM), který byl poslancem od roku 2013, Pavel Plzák (ANO) a Zdeněk Podal (SPD). Jedna dosavadní poslankyně zvolená za ANO do Sněmovny v roce 2017 Eva Matyášová již nekandidovala.

Volby do Sněmovny v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice Spolu, získala 28,58 procenta. Na druhém místě je hnutí ANO, má 26,99 procenta. Třetí PirSTAN dostali 15,13 procenta hlasů. Pátá skončila ČSSD ziskem 4,93 procenta hlasů a šestá Přísaha, která má 4,73 procenta hlasů. Sedmá KSČM získala 3,44 procenta hlasů. Voleb se v kraji zúčastnilo 67,86 procenta voličů. Čtvrtá SPD má 9,05 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PS PČR

Štítky ČR, volby, sněmovna, poslanci, Královéhradecký, kraj, nováčci, politika, poslanecká, SPOLU, PirSTAN, ANO, SPD, Královéhradecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Lucie Potůčková, koalice, Matěj Havel, ČSSD, TOP 09, Starostové a nezávislí, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Do Poslanecké sněmovny jde z Královéhradeckého kraje šest nováčků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.