Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: V Královéhradeckém kraji se otevřela drive-in místa. Volí na nich lidé v karanténě nebo izolaci

Dnes v 8:00 oficiálně začínají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jako první volí z lidé karantény a izolace, kteří mají potvrzené onemocnění COVID-19. V Královéhradeckém kraji je pro ně k dispozici pět takzvaných drive-in volebních míst. Ta budou otevřená do 17:00.

Například v Hradci Králové bude drive-in hlasování fungovat stejně jako u voleb do krajských zastupitelstev. “Lidé jedněmi vraty vjedou na dvůr magistrátu ke stanu, kde odvolí. Z auta vystupovat nebudou. Druhými vraty pak vyjedou ze dvora," řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová

Přehled drive-in hlasovacích míst v kraji:    

  • Hradec Králové (dvůr Magistrátu města Hradec Králové, Československé armády 408/51, Hradec Králové)   
  • Jičín (budova bývalých kasáren, Československé armády 162, Jičín)   
  • Náchod (budova Celního úřadu, Kladská 272, Náchod)   
  • Rychnov nad Kněžnou (budova střední průmyslové školy, Na Jamách 1180, Rychnov nad Kněžnou)   
  • Trutnov (budova Hasičské zbrojnice, Dlouhá 752, Trutnov – Horní Staré Město)   

Voleb na drive-in stanovištích se mohou zúčastnit pouze lidé, kteří mají krajskou hygienickou stanicí nařízenou karanténu nebo izolaci. To před samotnou volbou musí dokázat buď potvrzením od lékaře, hygieniků nebo výsledkem pozitivního testu na COVID-19. 

„Dále si občané k volbám nesmí zapomenout platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Musí totiž prokázat svoji totožnost. Pokud si zažádali o voličský průkaz, nesmí si zapomenout ani ten. A to i ve chvíli, kdy se rozhodli volit ve své domovské místnosti v místě trvalého bydliště,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Bez voličského průkazu musí volič odvolit na drive-in místě, které spadá do jeho okresu.  

Lidé v karanténě, izolaci nebo voliči se sníženou pohyblivostí a dalšími zdravotními komplikacemi mohou zažádat i o přenosnou volební schránku. O tu je třeba si zavolat na krajský úřad nejpozději do čtvrtečního odpoledne. Volební komise s mobilní urnou následně dorazí v termínu klasických voleb.   

Volby se budou konat v pátek 8. října 2021 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 9. října 2021 od 8:00 do 14:00. V Královéhradeckém kraji kandiduje celkem 17 politických uskupení a stran. Celkem vybíráme z 271 kandidátů a rozdělujeme 11 politických mandátů. I letos se budou volby konat za přísných hygienických opatření. Do volební místnosti je vstup povolen pouze s ochranou úst a nosu. U vstupu budou k dispozici dezinfekce.   

Ohodnoť článek

Foto

Štítky volby, 2021, poslanecká, sněmovna, drive-in, karanténa, izolace, ČR, politika, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, potvrzení, auto, COVID-19, Královéhradecký kraj, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR, dvůr, Československá armáda, M

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: V Královéhradeckém kraji se otevřela drive-in místa. Volí na nich lidé v karanténě nebo izolaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.