Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové jde podle plánu. Radnice však neví, kolik bude jeho provoz stát

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové za 568 milionů korun bez DPH jde zatím podle plánu. Stavbaři od převzetí staveniště 2. srpna dělají především demoliční práce. Radnice také řeší to, jak nákladný bude provoz stadionu po jeho dokončení, které se předpokládá nejpozději 28. dubna 2023. Opoziční zastupitelé žádají přístup k dokumentaci vítězné nabídky. Vyplynulo to z projednání postupu stavby stadionu na jednání zastupitelstva města.

Stadion staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Stavbaři například odstranili betonové konstrukce sedaček na zemních valech kolem hřiště, zbořili vstupní bránu. V polovině září demontovali čtyři osvětlovací stožáry, takzvaná lízátka. Po repasi je znovu použijí pro osvětlení arény.

Opoziční zastupitelka Anna Maclová (Koalice pro Hradec) vznesla na vedení města dotaz, kolik bude stát provoz stadionu po jeho dokončení a zda město na to bude mít peníze. Jasné odpovědi se jí nedostalo. "Nastoupil jsem do své funkce náměstka a ptal jsem se také, jaké jsou ekonomické rozvahy, ... , také jsem po tom pátral," odpověděl jí náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS), který má projekt stadionu na starosti.

Pavel Obermajer z firmy Arcadis Czech Republic, která městu zajišťuje správu stavby, uvedl, že k dispozici je zatím odhad nákladů, který by měl být zpřesněn do poloviny října. Upozornil že do rozvahy je třeba započítat vedle nákladů i výnosy, které stadionu přinese jeho víceúčelové využití, kdy by měl mít i příjmy z dalších aktivit, které bude moci nabídnout. Provoz stadionu by tak podle něj nemusel být ztrátový.

Opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení) v diskusi žádal, aby radnice zveřejnila znění vítězné nabídky. Bláha uvedl, že nabídku měl Hanousek na radnici k nahlédnutí zpřístupněnou, ale možnosti nevyužil. Zastupitelka Pavlína Springerová z opozičního Hradeckého demokratického klubu označila za bizarní, že možnost dostat se k vítězné nabídce by měl mít jen jeden zastupitel. "Mělo by být zájmem vedení města abychom přístup měli všichni, aby to bylo transparentní," řekla. Bláha řekl že mu to individuální požadavek Hanouska přišel také jako bizarní. Slíbil, že zastupitelé budou mít "všechny dostupné informace" k dispozici na zvláštním serveru.

Zakázka na hradecký stadion byla vypsaná metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. Chystaný stadion má stavební povolení z minulosti, ale sdružení v čele se Strabagem celý projekt upravilo a nyní bude muset u úřadů získat povolení změny stavby před dokončením. Obermajer uvedl, že povolení by mohlo být vydáno v únoru 2022. Zatím mohou stavbaři pracovat na tom, co změnami není dotčeno.

Stadion by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností navýšení na 9300 míst. Všechna místa by měla být zastřešená.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Komárek | MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, provoz, rekonstrukce, demolice, sport, radnice, Jiří Bláha, Strabag, Geosan Group, Anna Maclová, UEFA, Pavlína Springerová, ODS, Hradecký demokratický klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové jde podle plánu. Radnice však neví, kolik bude jeho provoz stát  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.