Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odstartoval Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy. Má přilákat nové dárce, kterých ubývá

Darovat krevní plazmu není nic složitého, stačí mít hodinu času a splnit zdravotní minima. Právě dnes odstartoval Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy, který si dává za cíl informovat o možnostech léčby vzácných onemocnění. Počty nových dárců v celé Evropě dlouhodobě klesají.

Konkrétně v České republice je v současnosti něco kolem čtvrt milionu dárců krevní plazmy. Na druhou stranu, počty lidí připravených absolvovat odběry krevní plazmy v posledních letech klesají. Důvodů může být hned několik. Neochota pomoct druhým, časová vytíženost nebo zdravotní komplikace. Dárce krevní plazmy musí splňovat konkrétní zdravotní podmínky.  

Krevní plazmu může darovat každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let s tělesnou váhou v rozmezí 50 až 150 kilogramů. Plazmu naopak nemůžou darovat lidé, kteří jsou nemocní nebo v minulosti závažné onemocnění prodělali. Odběrová centra zároveň nepřijímají nikoho, kdo v posledních šesti měsících podstoupil tetování nebo piercing. 

Odběry krevní plazmy jsou pro tělo dárce méně náročné než odběry krve. “Při dostatečném pitném režimu a kvalitní výživě dokáže organismus plazmu obnovit do 24 až 48 hodin,” vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti sanaplasma. 

Výjimečně může při odběrech krevní plazmy dojít k nevolnosti, oběhové slabosti nebo silnějšímu krvácení z místa vpichu. „Jen zhruba každý padesátý respondent uvedl, že další odběr už neplánuje,“ řekl ředitel sítě odběrových center Jan Štěpánek

Plazmu nejde vyrobit uměle. Používá se k výrobě léků  

V současné moderní medicíně lidé neumí krevní plazmu vyrobit uměle, proto je takřka nenahraditelná. Krevní plazma představuje víc než polovinu objemu krve a obsahuje životně důležité látky. Jde především o ionty, cukry, tuky, protilátky, enzymy nebo hormony. 

“Jsou jimi léčeni také pacienti s řadou vrozených i získaných onemocnění. A mnoho lidí je na tuto léčbu zcela odkázáno. Mezi ně patří např. lidé s poruchami krevní srážlivosti, lidé trpící imunitní nedostatečností a autoimunitními onemocněními,” dodává Drábková.  

Jen v Evropě trpí některou z těchto vzácných nemocí přibližně jeden milion lidí. Podle statistik je to dvaapůlkrát více než počet pacientů s rakovinou prsu. Tyto pacienty navíc není možné zcela uzdravit. Aby bylo zajištěno jejich přežití a kvalita života, je nutná průběžná léčba a krevní plazma. 

Stále se hledá plazma s protilátkami proti koronaviru  

„Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové hledá dárce ve věku 18 až 65 let s trvalým pobytem v České republice a platným zdravotním pojištěním, kteří se v poslední době již uzdravili z infekce covid-19. Další podmínkou je, že zájemce o dárcovství nikdy nedostal transfuzi a u žen, že nebyly těhotné,“ říká primář transfuzního oddělení hradecké nemocnice Vít Řeháček.  

Těmto dárcům je nejdříve odebrán malý vzorek krve, ze kterého se zjistí množství protilátek. Pokud pacient splní požadované hodnoty, je do tří týdnů vyzván k samotnému dárcovství krevní plazy. „Dozvěděl jsem se, že moje plazma půjde k pacientovi hned druhý den, protože dárců je málo a pacientů stále hodně. Když jsem se do fakultky objednával na testy, paní mi v telefonu děkovala. To samé se odehrávalo při testovacím odběru i o 14 dní později, kdy jsem byl plazmu darovat,“ říká čtyřicetiletý Pavel, který krevní plazmu daroval na konci minulého roku.  

Za darování krevní plazmy ve Fakultní nemocnici Hradec Králové dárce finanční odměnu nedostane. Nemocnice poskytne občerstvení a pití. Zároveň proplatí parkování v areálu nemocnice. Finanční odměnu Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové záměrně odmítá. Podle nemocnice není bezpříspěvkový dárce tendenci zamlčovat důležitá fakta o svém zdravotním stavu.  

Naopak některé soukromé společnosti nabízejí za odběr krevní plazmy finanční odměnu dosahující až několika tisíc korun ročně. Výjimkou nejsou ani dárky nebo věrnostní programy. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sanaplasma

Štítky krevní, plazma, dárce, týden, Evropa, ČR, Hradec Králové, FNHK, odběr, lék, onemocnění, dobrovolník, odměna, pomoc, zdraví, krevní plazma, nemoc, léčba, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Jan Štěpánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstartoval Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy. Má přilákat nové dárce, kterých ubývá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.