Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Labská bouda v Krkonoších dostane nový plášť z izolace, palubek a kovových plátů

Hřebenový hotel Labská bouda u Špindlerova Mlýna v Krkonoších dostane nový vnější plášť, který sníží tepelné ztráty a masivnímu železobetonovému objektu umožní lépe splynout s okolím. Dělníci již postavili lešení a začali montovat nový plášť na čelní stěnu směřující do Labského dolu. Rekonstrukce by měla přijít na miliony korun. Provoz boudy, která leží ve výšce 1340 metrů nad mořem u Labské louky, stavba nijak neomezí.

"Začali jsme před zimou stavět lešení, abychom stihli alespoň přední část boudy přepláštit a abychom na jaře mohli znovu začít, i když bouda ještě nebude dostupná auty. Celé léto jsme vozili stavební materiál a připravovali jsme se," uvedla spolumajitelka Labské boudy Klára Sovová. Půjde podle ní o náročnou práci ve výškách, stavbaři se budou muset vypořádat i s nepříznivým počasím.

Donedávna byly stěny Labské boudy obložené dožívajícími eternitovými deskami. "Nově na betonovou stěnu přijde tepelná izolace, na ni dřevěné palubky a na ně speciální do sebe zapadající kovové pláty, které by měly odolat povětrnostním vlivům," řekl mediální zástupce hotelu Jiří Chvojka. Pláty podle něj budou antracitově šedé barvy, a měly by tak boudě umožnit lépe splynout s okolím.

Instalace nového opláštění navazuje na opravy interiérů a restaurace boudy, které skončily letos v létě a přišly na miliony korun. Stavbaři také opravili terasu, z níž je výhled na velkou část Krkonoš v okolí Špindlerova Mlýna. V posledních letech v boudě vznikla třeba čistička a vyměnily se zastaralé rozvody včetně vybudování nového topného systému.

Devítipatrová Labská bouda byla postavena v letech 1969 až 1975. Hotel má 79 pokojů s celkovou kapacitou 120 hostů. Jeho součástí jsou i dvě restaurace. Budova je umístěna ve svahu, když hlavní vchod je v úrovni nejvyššího podlaží. Od října 2018 provozuje objekt společnost Labská spol. s r.o.

Bouda vznikla ve stejné lokalitě jako předchozí bouda, která vyhořela v roce 1965. První objekt byl na místě boudy postaven v první polovině 19. století. Atraktivní je pro turisty také svou polohou blízko pramenu Labe.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto agoda.com

Štítky ČR, hotely, stavby, Labská bouda, lešení, rekonstrukce, oprava, Krkonoše, KRNAP, turistika, hotel, ubytování, Špindlerův Mlýn, Labský důl, Labská louka, Klára Sovová, Jiří Chvojka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labská bouda v Krkonoších dostane nový plášť z izolace, palubek a kovových plátů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.