Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ZÁŘÍ 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

I začátkem školního roku a během celého září se v Královéhradeckém kraji děla celá řada zásadních témat. U nich pochopitelně nechyběla ani Hradecká Drbna, která přináší jejich tradiční přehled. V něm můžete najít například lídry do říjnových voleb, téma dopravy, parkovacího domu u nemocnice v Hradci Králové nebo také stavbu dálnice D11.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Už během září se Hradecká Drbna intenzivně věnovala říjnovým volbám. V pravidelných intervalech představila všechny lídry kandidátek, kteří mají reálnou možnost získat nad pět procent hlasů. Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. V Královéhradeckém kraji budeme rozdělovat 11 poslaneckých mandátů.

VOLBY 2021: Přinášíme přehled královéhradeckých kandidátů do říjnových voleb

Během srpna a první poloviny září Hradecká Drbna pravidelně představovala lídry do říjnových voleb. Šlo vždy o jedničky kandidátek kandidující za Královéhradecký kraj. V současnosti přinášíme jejich kompletní přehled.

Volby pokaždé přináší spoustu emocí, empatií ale i nenávisti. Policie na Hradecku řešila několik případů poškození volebních poutačů. Baťkově náměstí poblíž zastávky MHD někdo prořezal volební poutač Trikolory Svobodných a Soukromníků. Další poničené reklamní plochy jsou například v Chlumci nad Cidlinou nebo v hradecké Škroupově ulici.

Na Hradecku někdo ničí volební poutače. Na Baťkově náměstí přeřízl Miroslava Havrdu

V centru Hradce Králové někdo poničil předvolební poutač hnutí Trikolóra Svobodní Soukromníci. Podle policie někdo podobné reklamní plochy ničí pravidelně. V posledních dnech jde na Hradecku o třetí podobný případ. Hnutí vyčíslilo hodnotu na...

Kromě voličů se na volby začal připravovat i hradecký magistrát. V současné době vydává voličské průkazy a připravuje alternativní způsob volení pro lidi v karanténě nebo izolaci. Tito voliči budou mít dvě možnosti. Buď si objednat přenosnou urnu nebo zajet na takzvané drive-in hlasování autem. Takovýchto míst bude v Královéhradeckém kraji celkem pět. Jedno v každém krajském městě.

Hradec Králové začal vydávat voličské průkazy. K dispozici budou přenosné urny i drive-in hlasování

V Hradci Králové se volby uskuteční v 85 volebních okrscích. Magistrát v těchto dnech začal vydávat takzvané voličské průkazy. Ty slouží pro lidi, kteří nebudou volit ve svém volebním okrsku. Žádat jde buď osobně nebo on-line do 6. října.

Rozhovory na Hradecké Drbně

Během září Hradecká Drbna přinesla i několik rozhovorů. Jeden z nich byl například s mužem roku Lukášem Vyšehradem. Ten se nám přiznal, že se do soutěže přihlásil jen kvůli naléhání své matky. Ještě v průběhu soutěže nebral klání moc vážně. Například volnou disciplínu nahlásil jako poslední, až 14 dní před finálovým večerem.

Do soutěže jsem šel kvůli mámě, přiznává muž roku Lukáš Vyšehrad z Hradce Králové

Hradec Králové se může pyšnit Mužem roku 2021. Stal se jím student a bývalý fotbalista Lukáš Vyšehrad. Hradecká Drbna ho zastihla v jedné z restaurací v historickém centru. Tam se nám přiznal k tomu, že se do soutěže přihlásil jen kvůli mamce....

11. září jsme si připomínali 20 let od největších teroristických útoků v USA. Na téma požární bezpečnosti ve výškových budovách Hradecká Drbna mluvila s náměstkem hasičů Pavlem Nejtekem. Řeč přišla i na to, zda je možné se na podobnou situaci vůbec připravit.

Na tragédii z 11. září se pořádně připravit nejde, říká náměstek hradeckých hasičů Pavel Nejtek

Dnes si připomínáme 20 let od teroristických útoků 11. září 2001. V tento den se změnilo fungování i myšlení celého světa. Létaní je nyní bezpečnější a velký důraz se začal klást i na požární bezpečnost ve výškových budovách. Na téma podobných...

Novinky v nemocnicích

Velkým tématem byla i celá řada novinek v nemocnicích po celém Královéhradeckém kraji. Jedním z nich bylo i znovuotevření porodnice v Trutnově. Ta byla kvůli nedostatku personálu 14 měsíců zavřená a rodičky musely jezdit do 30 kilometrů vzdáleného Náchoda nebo až do Hradce Králové.

Od října nabídne trutnovská nemocnice nové služby. Rozšíří rehabilitaci a otevře porodnici

Od začátku nového měsíce se rozšíří služby, které nabízí Oblastní nemocnice Trutnov. Otevře nově opravené prostory rehabilitačního oddělení. To navýšilo svoji kapacitu na 27 míst. Po více než roce se otevře i porodnice, která byla zavřená kvůli...

U porodnic ještě chvíli zůstaneme. Na našich sociálních sítích se strhla diskuze pod článkem o zvyšování standardů v náchodské porodnici. Novopečené maminky tu mají například rautové snídaně. Řada našich čtenářek se v komentářích neubránila porovnávání porodnice v Náchodě a Hradci Králové.

Náchodská porodnice nachystala řadu novinek. Maminky tu mají rautové snídaně

Právě strava bývá během pobytu v nemocnicích velmi kritizovanou položkou. Porodnice v Oblastní nemocnici Náchod proto přichystala řadu změn, mezi které patří i novinky ve stravování. Novopečené maminky tu mají rautové snídaně, které chystají...

Náchodská nemocnice se může pyšnit i svým parkovacím domem. Respektive, jeho přípravou. Na začátku měsíce začala jeho stavba. Po jeho dokončení zde najde místo 180 osobních aut. Souběžně s ním se rozšíří i parkování v areálu.

Začala stavba nového parkovacího domu v areálu náchodské nemocnice

S parkováním u nemocnice nemá problém jenom Hradec Králové. Dlouhé minuty hledají volné stání i návštěvníci a pacienti nemocnice v Náchodě. I proto zde vznikne nový parkovací dům s 180 místy. Jeho příprava oficiálně začala. Královéhradecký kraj...

Parkování u nemocnice se dlouhá léta řeší i u Fakultní nemocnice Hradec Králové. Poprvé se začalo o parkovacím domu mluvit před 20 lety. Nyní se Královéhradecký kraj rozhodl, že přesvědčí okolní města, aby se na novou stavbu složila. Kromě Hradce Králové, hejtmanství, nemocnice a státu by měla přispět i radnice z Chlumce nad Cidlinou, Nového Bydžova nebo například z Třebechovic pod Orebem.

Parkovací dům u nemocnice v Hradci Králové by měla zaplatit okolní města. Krajský úřad se pustil do vyjednávání

Parkování u Fakultní nemocnice Hradec Králové – téma, které dlouhá léta nevede k žádnému východisku ani řešení. Už několik let se mluví o parkovacím domu před areálem nemocnice. Chybí však investor i peníze. Královéhradecký kraj přišel s nápadem,...

Ostatní témata, která hýbala Královéhradeckým krajem

V polovině měsíce se řešila výjimka v plnění emisních limitů pro Elektrárny Opatovice. Tu udělil Krajský úřad Vysočina. Královéhradecký kraj se proti rozhodnutí odvolal. Hradec Králové to měl v plánu také, ale následně couvnul. Řada zastupitelů poukazovala na fakt, že je způsobeno působením primátora Alexandra Hrabálka (ODS) v bezpečnostní radě elektrárny. Primátor však uvedl, že střet zájmu nevidí.

Hradec Králové se proti výjimce pro opatovickou elektrárnu neodvolá. Primátor je členem dozorčí rady

Včera odpoledne skončila lhůta pro podání odvolání proti rozhodnutí Krajského úřadu Vysočina, který udělil výjimku v plnění emisních limitů pro Elektrárny Opatovice. Proti rozhodnutí se odvolal Královéhradecký kraj. Chtěl i Hradec Králové, ten...

Naše redakce se tento měsíc věnovala i cenám nemovitostí a dostupnosti bydlení v Královéhradeckém kraji. Problémem v regionu není jenom cena bydlení, ale i fakt, že nové byty jednoduše nejsou. Pokud se nějaké najdou, jde buď o podpultový prodej realitních kanceláří nebo předražené developerské projekty, které zmizí v řádu dnů.

Novostavby jen pro bohaté? Vlastní bydlení v Hradci je čím dál větší problém

Ceny bytů v novostavbách v Hradci Králové překračují i částku deset milionů korun. V častých případech tak nový byt vyjde daleko dráž než stavba rodinného domu mimo město. Přesto je o ně velký zájem a často se jedná o „podpultové zboží“.

I tento měsíc jsme řešili dopravu v krajském městě. Téma, o kterém se dají napsat dlouhé stránky textu. Tentokrát jsme to vzali z druhého konce. Dali jsme prostor všem zastupitelským klubům, aby se k dopravní situaci ve městě vyjádřili. Většina z nich se shoduje, že je doprava v Hradci Králové přetížená.

Vypjatá dopravní situace v Hradci Králové. Jak problém vnímá vedení města?

Doprava v Hradci Králové – téma, které Hradecká Drbna sleduje pravidelně. Během prázdnin se sešlo několik velkých omezení a doprava tak zkolabovala. I proto jsme téma aktuální dopravní situace zařadili do našeho pravidelného seriálu Politická...

Na druhou stranu. Dobrá zpráva přišla z dvou nově připravovaných úseků dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře. Ředitelství silnic a dálnic slíbilo, že se dálnice otevře v pátek 17. prosince. Podle silničářů jdou práce podle harmonogramu, a dokonce se mluví o rezervě.

Dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře se otevře 17. prosince

Dokončovaný úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře se motoristům otevře 17. prosince. Stát bude 4,1 miliardy korun bez DPH. Jde o největší současnou stavbou na území Královéhradeckého kraje. Na úseku u Smiřic se o víkendu konal den...

A i v září jsme se koukli do historie. Naše redaktorka Markéta Hamerníková zpracovala článek o historii pevnosti v Josefově. Nad její stavbou dlouhá léta visel otazník. Nakonec tu ale vznikla unikátní stavba s propracovaným podzemním systémem, který v Evropě nemá obdoby.

Josefov: věznice národů opředená legendami aneb největší zajímavosti o pevnosti

Nad stavbou pevnosti Josefov dlouhá léta visel otazník. Nakonec tu ale vznikla unikátní stavba s propracovaným podzemním systémem, který v Evropě nemá obdoby. A také pevnostní pulzující město, které svým bohatým kulturním životem přilákalo...

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Štítky přehled, září, Hradecká Drbna, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, nemocnice, volby, rozhovor, Lukáš Vyšehrad, doprava, teplárny, Opatovice, Josefov, Drbna.cz, Královéhradecký kraj, Dálnice D11, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZÁŘÍ 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.