Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V noci dorazí první přízemní mrazíky. V Krkonoších může rtuť teploměru spadnout pod nulu

Český hydrometeorologický ústav vydal předběžné varování, týkající se přízemních mrazíků. Varování platí od dnešní půlnoci do zítřejší osmé hodiny ranní. Podle meteorologů bude v Krkonoších a Orlických horách mrznout i ve dvou metrech nad zemí. Předběžná výstraha platí pro celou Českou republiku.

V nižších polohách klesnou páteční teploty k pěti až jednomu stupni nad nulou. Těsně nad zemí se bude teplota pohybovat kolem bodu mrazu. Na horách může klesnout i pod nulu. „Toto počasí představuje riziko pro vegetaci, zejména pro rajčata, papriky, dýně a podobně,“ uvedli meteorologové na svém webu.  

Předběžná výstraha platí pro celou Českou republiku. Ojedinělé přízemní mrazíky se mohou objevit i v sobotu ráno. To zejména na Ústecku, Karlovarsku a také v Plzeňském kraji.  

Během víkendu budeme přes den měřit kolem 20 stupňů, v noci se budou teploty pohybovat mezi pěti až deseti stupni nad nulou. Následně dlouhodobá předpověď slibuje mírné ochlazení. Během příštího týdne budou denní teploty klesat k 15 stupňům Celsia. Noční se budou držet stále kolem osmi stupňů Celsia.  

Před rokem napadl první sníh 14. října  

V Královéhradeckém kraji se minulý rok objevil sníh poprvé v noci ze 13. na 14. října. V Krkonoších napadlo zhruba 15 centimetrů sněhu. Bílá pokrývka byla ráno například ve Špindlerově Mlýně a taky na Sněžce.  

Počasí tenkrát dalo zabrat zejména hasičům. Od půlnoci do ranních hodin vyjížděli k 15 případům, kdy bylo třeba odstranit polámané větve a stromy. Většina z nich nevydržela pod tíhou sněhu a sílou větru. „Ve většině případů zasahovaly jednotky na Trutnovsku v horských oblastech. Nebylo výjimkou, že v jednom místě spadlo několik stromů najednou,“ řekla tenkrát mluvčí hasičů Martina Götzová

Pro tuto noc bylo vydáno i varování před povodněmi. Například hladina řeky Stěnavy na Náchodsku byla na druhém stupni povodňové aktivity hned na dvou místech. V Otovicích a Meziměstí. V ranních hodinách se dokonce přiblížila třetímu stupni. První stupeň byl na Bělé v Jedlové v Orlických horách a Divoké Orlici v Orlickém Záhoří. 

Ohodnoť článek

Foto Natalia_Kollegova | Pixabay

Štítky počasí, ČHMU, přízemní, mrazík, teplota, Krkonoše, Orlické, hory, Královéhradecký, kraj, mráz, předpověď, zima, meteorolog, Česko, Orlické hory, Český hydrometeorologický ústav, Ústecký kraj, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci dorazí první přízemní mrazíky. V Krkonoších může rtuť teploměru spadnout pod nulu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.