Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Parkovací dům u nemocnice v Hradci Králové by měla zaplatit okolní města. Krajský úřad se pustil do vyjednávání

Parkování u Fakultní nemocnice Hradec Králové – téma, které dlouhá léta nevede k žádnému východisku ani řešení. Už několik let se mluví o parkovacím domu před areálem nemocnice. Chybí však investor i peníze. Královéhradecký kraj přišel s nápadem, že by na jeho stavbu měla přispět i okolní města. Začíná vyjednávat s osmi radnicemi v okolí Hradce Králové.

Podle Královéhradeckého kraje, by se na stavbě nového parkovacího domu nemělo podílet jen hejtmanství, magistrát Hradce Králové a stát. „Jsme si vědomi, že díky rozsahu poskytované zdravotní péče má pozice fakultní nemocnice dopad na celý region,“ řekl radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř (ODS). Ten potvrdil, že se do projektu zapojí osm dalších měst.  

Na seznamu je Černilov, Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Třebechovice pod Orebem, Smiřice, Nechanice, Týniště nad Orlicí či Borohrádek. Podle plánu hejtmanství by se mohla města, kraj i nemocnice na nový parkovací dům doslova složit.  

Přesnou podobu spolupráce má vyjednat přímo Královéhradecký kraj. „Těší mě, že na celkovou přípravu nebudeme sami a s pomocí Královéhradeckého kraje bychom chtěli o participaci na této investici jednat i s orgány státu. Před dalším setkáním dojde k aktualizaci stávajících dokumentů pro výstavbu parkoviště,“ říká náměstek primátora Hradce Králové Jiří Bláha (ODS).  

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením v Královéhradeckém kraji. Do spádové oblasti nemocnice se řadí zhruba 90 tisíc obyvatel. Denně do areálu míří několik stovek zaměstnanců a další tisíce pacientů a návštěvníků. Největší problém je v tom, že areál není nafukovací a jen těžko se dá rozšiřovat. „Možnosti nemocnice rozšiřovat parkovací stání v areálu jsou velmi omezené. Pozemky v okolí jsou ve vlastnictví města,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. Nemocnice tak vzájemnou spolupráci okolních měst a kraje vítá.  

„Jsem velice rád, že i zástupci menších obcí z blízkého okolí považují za nutnost stávající situaci urychleně řešit. Jsem přesvědčen, že jsme díky jednomyslné shodě všech partnerů schopní konečně tuto věc posunout k úspěšné realizaci,“ říká Miroslav Uchytil (KDU-ČSL), starosta Chlumce nad Cidlinou, který se má na spolufinancování podílet.  

Stavba parkovacího domu u Fakultní nemocnice Hradec Králové se řeší 20 let. O konkrétních termínech však ještě nemůže být řeč. Nejdříve je nutné zrekonstruovat křižovatku Mileta. Práce na ní mají začít v příštím roce, kompletně hotov bude v roce 2023. Teoreticky tak může stavba nového parkovacího domu začít nejdřív za dva roky.  

„Parkovací dům u nemocnice není žádný nový nápad. Navrhl jsem ho už v roce 2010. Ten měl mít přes 800 parkovacích míst. Doufám tak, že se to někdy podaří,“ říká architekt František Křelina. Minulé vedení města mělo dokonce návrh smlouvy od majitele parkovacího domu ve vedlejších Pardubicích. „Zastupitelům se ale nezdála cena výkupu, kterou nechtěl překročit. Měl v plánu dům pro zhruba 600 aut a dole prodejny a služby,“ dodává bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK). 

Areál Fakultní nemocnice Hradec Králové má 850 oficiálních parkovacích stání. Kolem samotné nemocnice je k dispozici dalších 700 míst. Ta však nestačí. Než vzniknou další, mohou pacienti i návštěvníci využívat parkoviště u Univerzity Hradec Králové na druhé straně Sokolské ulice. 

Parkování u Fakultní nemocnice Hradec Králové je peklo. Co na to zastupitelské kluby?

Hradecká Drbna přináší další díl, ze svého pravidelného seriálu s názvem Politická korida. Tentokrát jsme se ptali všech zastupitelských klubů ve vedení Hradce Králové na parkování u hradecké nemocnice. Zajímalo nás, jak jednotlivé strany a...

Parkování u nemocnice hledají řidiči i půl hodiny  

Před časem oslovila redakci Hradecké Drbny Gabriela Frýbová, která jezdí do hradecké nemocnice pravidelně. Potvrdila, že při poslední návštěvě letos před prázdninami hledala parkovací místo půl hodiny. „Bylo nás tam víc. Volné místo na zaparkování hledalo zhruba dvacet dalších řidičů. Do toho tam byla městská policie, která nesprávně zaparkovaným autům dávala pokuty,“ postěžovala si redakci.   

Právě městská policie na situaci kolem nemocnice dohlíží prakticky denně. „Strážníci řeší danou problematiku s velkou tolerancí, avšak přestupky se dle zákona řešit musí, pokud nepostačí domluva, strážník udělí pokutu“ řekla mluvčí strážníků Eva Kněžourová. Zároveň ale nepopírá, že v některých případech dochází i na nasazování botiček či odtahu.   

Jelikož Frýbová jezdí na kontroly několikrát ročně, s vypjatou dopravní situací počítá. I proto vyjíždí pravidelně o 20 minut dříve. „Nakonec nám rezerva nestačila a k lékaři jsem přišla pozdě. Naštěstí měl pochopení. Vypadal, že to chápe,“ dodala.  

Situaci do jisté míry zkomplikovalo i zrušení stání mezi areálem nemocnice a řekou. Své volné místo, zde našlo několik desítek řidičů. Město však tyto plochy nechalo oplotit a znemožnilo zde parkování. „Důležité je říct, že tam nikdy žádná parkovací místa nebyla. Řidiči tam nikdy parkovat nesměli,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.  

Jistou alternativou může být pro řidiče nové parkoviště u hlavního vjezdu do areálu nemocnice. Na dočasné parkovací ploše může zaparkovat až 205 aut. I toto parkoviště je však během dne většinou plné.  

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemocnice, Hradec Králové, FNHK, parkování, Labe, nedostatek, místo, doprava, řešení, parkovací dům, města, spolufinancování, Královéhradecký, kraj, vyjednávání, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, ODS, Václav Řehoř, Chlumec nad Cidli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací dům u nemocnice v Hradci Králové by měla zaplatit okolní města. Krajský úřad se pustil do vyjednávání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.