Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Safari Park má nová čtyřčata fenků. Matka se před porodem schovala do nory, ven začíná vylézat až nyní

Samice fenka pojmenovaná Femme Fatale v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem porodila mláďata. Pro zoologickou zahradu je to velký úspěch. Naposledy se tato zvířata podařilo rozmnožit v roce 2004.

Fenek je nejmenší psovitá šelma. Na první pohled je vidět, že jde o typického obyvatele pouště. Zvláštností je, že srst fenkům roste i na tlapkách zespoda. Srst zvíře chrání před rozpáleným pískem.

Porod čtyřčat probíhal v úplném utajení. Návštěvníci ani ošetřovatelé nevěděli, zda už jsou nové přírůstky na světě. 3. srpna se samice Femme Fatale schovala do nory a tři týdny jí nikdo neviděl. Ven vylézala jen když bylo v okolí naprosté ticho a klid. „Mláďata jsme poprvé viděli na začátku září. Dnes už s jistotou víme, že jsou nejméně čtyři. Teprve nyní se je ale povedlo vyfotografovat,“ potvrdila zooložka Gabriela Linhart

Porod a samotný odchov se konal naprosto přirozeně, ošetřovatelé se do něho nevměšovali. Všechny mláďata porodila samice v noře ve venkovním výběhu. Tam s mláďaty tráví většinu času. „Pouze v noci se nyní vydávají do vnitřního boxu s proskleným oknem. Prozrazují je stopy v písku i zválená vegetace. Je znát, že smečka často pořádně divočí,“ dodává zooložka. 

Ošetřovatelé zoologické zahrady jsou přesvědčeni, že mláďata prospívají. Vypovídá o tom fakt, že nachystaná potrava mizí velice rychle. Fenci mají rádi malá kuřátka nebo myši. „Nejraději si pochutnávají na jejich mozečku. Zbytek nezřídka nechají,“ řekla mluvčí Safari Parku Zuzana Boučková

Rodiče nových čtyřčat žijí ve Dvoře Králové od roku 2009. Samec Fantom přišel z Říma, Femme Fatale z izraelského Ramat Ganu. Oba Safari Park získal jako malá mláďátka.  

Vidět fenka na vlastní oči je spíš o štěstí 

Pro tato zvířata je typické, že se před lidmi ukrývají. „Ošetřovatelé v současnosti do venkovního výběhu prakticky nemohou chodit. Samice je velmi agresivní. Staví se na zadní nohy podobně jako surikaty, cení zuby a hrozí. Někdy se je snaží napadat i přes pletivo,“ popisuje bojovnou povahu zooložka. 

Chov fenků není v zoologických zahradách ničím výjimečným, ale jde o náročnou disciplínu. Podobně jako ostatní pouštní zvířata jsou fenci náchylní například na plísňová onemocnění. Odchovy zůstávají spíše raritou. Za poslední rok se to povedlo jen šesti zoo z celkového počtu 62. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gabriela Linhartová | Safari Park

Štítky zoo, Safari Park, Dvůr Králové, čtyřčata, fenek, femme fatale, přírůstek, porod, chov, odchov, úspěch, zvíře, šelma, poušť, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park má nová čtyřčata fenků. Matka se před porodem schovala do nory, ven začíná vylézat až nyní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.