Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji bude pět drive-in volebních stanovišť

Královéhradecký kraj určil místa, kde budou moci v říjnových sněmovních volbách volit z auta lidé s nařízenou karanténou nebo izolací kvůli covidu-19. Bude jich pět, po jednom v každém okresním městě, stejně jako při loňských volbách.

V Hradci Králové bude tzv. drive-in volební stanoviště opět na dvoře magistrátu v ulici Československé armády a pro okres Jičín v bývalých kasárnách v ulici Československé armády v Jičíně. Pro Náchodsko bude v budově Celního úřadu v Kladské ulici v Náchodě, v Rychnově nad Kněžnou v budově vrátnice centra odborné přípravy střední průmyslové školy v ulici Na Jamách a pro Trutnovsko v hasičské zbrojnici v ulici Dlouhá v Horním Starém Městě v Trutnově.

"Hlasovat u volebního stanoviště lze ve středu 6. října od 08:00 do 17:00, a to výlučně z motorového vozidla, kterým se k volebnímu stanovišti oprávněný volič dostaví," řekla mluvčí kraje Martina Svatoňová. Řádné hlasování ve volbách bude 8. a 9. října.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zřídil celkem pět tříčlenných komisí pro hlasování, a to tak, aby jedna komise připadala na každý okres. "Všechny tři členy komisí pro hlasování letos jmenuje ředitelka krajského úřadu, to je rozdíl oproti loňským volbám, kdy jmenovala pouze jednoho člena, a to zapisovatele a zbývající tři členové byli určení příslušníci Armády ČR," uvedla Svatoňová.

Kraj nepředpokládá, že bude nutné zdvojovat komise pro hlasování s ohledem na aktuální a předpokládané počty “covid” voličů.

Lidé, kteří budou počátkem října v povinné karanténě kvůli koronaviru, budou moci za vymezených podmínek hlasovat ve sněmovních volbách díky speciálnímu zákonu, který byl přijat v létě. Norma počítá se třemi variantami hlasování lidí v karanténě či izolaci. Jsou jimi drive-in hlasování na speciálně vybavených volebních stanovištích nebo hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v individuální karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři. Podobnou možnost budou mít i lidé, kteří budou v karanténě v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb. Tam se budou volby konat ve čtvrtek 7. října.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, volby, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, karanténa, COVID-19, Hradec Králové, Československá armáda, Jičín, Náchod, okres Náchod, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji bude pět drive-in volebních stanovišť  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.