Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Práce na nové transfúzní budově v hradecké nemocnici jsou u konce. Dělníci opustí areál

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové skončily úpravy okolí nové budovy transfúzního oddělení. To začalo fungovat před koncem loňského roku. Od té doby se pracovalo na klidové zóně a parkovišti v blízkosti budovy. Ta je v areálu patrná na první pohled. Označená je velkou červenou kapkou krve.

Nové budově transfúzního oddělení musela ustoupit stará stavba, kterou bylo před rokem třeba zdemolovat. Šlo o jednu z nejstarších staveb v areálu nemocnice, která už nesplňovala požadavky moderní medicíny.  

„Demolice starého objektu v areálu nemocnice byla poměrně logisticky náročná, bylo nutné přijmout určitá omezení pro chodce i motoristy, nyní je možné celý prostor již využívat,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.  

Na místě původní budovy vzniklo devět nových parkovacích míst, které jsou vyhrazené pro dárce krve a plasmy. Dalších sedm stání vzniklo přesunutím parkování pro autobus. Vedle parkoviště je nová klidová zóna o rozměrech 340 metrů čtverečních. „Do konce letošního roku je plánována realizace úpravy stěny obchodního centra, která nebyla součástí této akce,“ doplňuje mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.  

Samotná stavba nové budovy transfúzního oddělení začala ještě před demolicí té staré. Základní kámen byl položen v polovině roku 2019. Do provozu byla uvedena v prosinci minulého roku. „Nová budova transfúzního oddělení splňuje nejpřísnější požadavky kladené na výrobce léčiv z lidské krve a na laboratoře oboru transfuziologie a imunohematologie," uvedl primář transfúzního oddělení Vít Řeháček. Samotná stavba budovy stála 140 milionů korun.  

Transfúzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové odebírá bezpříspěvkovým dárcům krev a krevní složky, které jsou dále zpracovávány. Oddělení zároveň vyšetřuje a dodává transfúzní přípravky na jednotlivá oddělení nemocnic, kde je dostávají pacienti.  

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. Na 39 pracovištích má 1 300 lůžek. Každoročně hospitalizuje kolem 41 tisíc pacientů. 40 procent z nich podstoupí operaci. Nemocnice zaměstnává víc než pět tisíc lidí.  

Jak vypadá dárcovství krve?  

Samotný odběr 450 mililitrů takzvané plné krve trvá pět až deset minut. Přístrojové odběry krevních složek trvají kolem hodiny, nejčastěji se tímto způsobem odebírá plazma a krevní destičky.  

Dárce musí být ve věku od 18 do 65 let. Musí vážit minimálně 50 kilogramů. Darovat může jen člověk mezi 18 a 65 lety. Jeho váha musí být minimálně 50 kilogramů. Zároveň nesmí trpět chronickým onemocněním, žloutenkou nebo HIV. Darovat krev mohou jenom lidé, kteří v minulosti neprodělali malárii.   

Transfúzní oddělení v hradecké nemocnici je k dispozici denně vždy od 7:00 do 11:00. Výjimkou jsou pouze středy. Před samotným odběrem zájemce vyplní zdravotní prohlídku a vyplní formulář o svém zdravotním stavu. Termín lze objednat i on-line na webu fakultní nemocnice.  

„Dobrovolným dárcům, kteří chodí pravidelně darovat krev či plazmu, vděčí za životy a zdraví tisíce lidí. Od dětí až po seniory. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život na darované krvi či krevní plazmě závislý,“ vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti Sanaplasma.  

V České republice je v nemocničních zařízeních transfúzní služby registrováno přes 250 tisíc pravidelných dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl být 33 tisíc ročně. 

Ohodnoť článek

Foto FNHK

Štítky FNHK, nemocnice, Hradec Králové, budova, parkoviště, relax, zóna, krev, darování, plazma, oddělení, transfúzní, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na nové transfúzní budově v hradecké nemocnici jsou u konce. Dělníci opustí areál  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.