Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mladík střílel vzduchovkou na autobus. Hrozí mu tři roky ve vězení

Policii se podařilo obvinit dvaadvacetiletého mladíka, který vzduchovou pistolí střílel na projíždějící linkový autobus. Šlo o pravidelnou linku přepravující 18 cestujících z Hradce Králové do Broumova. K incidentu došlo na Komenského náměstí v Hronově, kde se vysypalo sklo ze dveří autobusu.

Původně se ani nevědělo, že šlo o střelbu. Policie pojala podezření až ve chvíli, kdy bylo v okně dveří nalezeno několik malých otvorů o velikosti zhruba čtyř milimetrů. Až později bylo skutečně potvrzeno, že šlo o střelbu vzduchovou pistolí.  

Ke střelbě došlo už v polovině dubna 2021, ale mladíka policie našla až na začátku letních prázdnin. „Dvaadvacetiletého pachatele dopadli náchodští kriminalisté,“ potvrdila před časem mluvčí policie Iva Kormošová. Dnes přišla zpráva, že byl muž obviněn za poškození cizí věci a výtržnictví. Za své chování může skončit na tři roky ve vězení.  

Vzduchovky mohou držet lidé bez zbrojního průkazu  

V České republice jsou zbraně rozdělené do několika hlavních skupin. Takzvaná vzduchovka je označena písmenem D. Všechny zbraně v této kategorii mohou lidé nakoupit bez zbrojního průkazu. Jde například o historické zbraně vyrobené do konce roku 1890, florbertky, plynové zbraně, luky, kuše nebo takzvané chladné zbraně. To jsou například nože, mačety nebo meče.  

Kupující musí být pouze plnoletý. Podle novely zákona o zbraních je třeba zbraň skupiny D pouze nahlásit na příslušném útvaru policie. Není však třeba vykonávat žádné zkoušky ani podstupovat psychologické vyšetření.  

Ačkoliv jdou tyto zbraně nakoupit bez zbrojního průkazu, zákon na ně nahlíží jako na všechny ostatní zbraně. Jejich držitel s nimi nesmí manipulovat pod vlivem alkoholu ani na veřejnosti. Střílet z těchto zbraní je dovoleno pouze na střelnicích nebo místech k tomu určených.  

Na Novém Hradci někdo střílí po kočkách. Případem se zabývá policie

Obyvatele Nového Hradce Králové upozornili na neznámého střelce, který má pálit po zvířatech ze vzduchovky. Podle všeho měl v ulicích Dolní a Roudnička zranit několik koček. Případem se zabývá policie. Střelci za jeho chování hrozí pokuta ve výši...

Vzduchová puška ani pistole člověka nezabije. Může mu však způsobit vážná zranění. To především v oblasti hlavy nebo očí. Policie eviduje i několik případů, kdy lidé tuto zbraň namířili proti zvířatům. V tomto případě může jít o vážná poranění a v některých případech i smrt.  

Daleko nebezpečnější zbraní je takzvaná plynovka, která jde také pořídit bez zbrojního průkazu. Při výstřelu z hlavně sice nevyletí střela, ale stlačený vzduch může v některých případech člověka i zabít.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky vzduchovka, autobus, střelba, mladík, obvinění, krimi, Hronov, trest, zákon, zbraň, střelivo, policie, Hradec Králové, Broumov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík střílel vzduchovkou na autobus. Hrozí mu tři roky ve vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.