Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od října nabídne trutnovská nemocnice nové služby. Rozšíří rehabilitaci a otevře porodnici

Od začátku nového měsíce se rozšíří služby, které nabízí Oblastní nemocnice Trutnov. Otevře nově opravené prostory rehabilitačního oddělení. To navýšilo svoji kapacitu na 27 míst. Po více než roce se otevře i porodnice, která byla zavřená kvůli nedostatku personálu.

„Rehabilitační oddělení sloužilo letos několik měsíců covidovým pacientům. Jakmile se nám lůžka uvolnila, začali jsme s revitalizací, do které jsme investovali bezmála 1,4 milionu korun. Díky tomu jsou prostory rehabilitace nyní přívětivější a nabízí více místa,“ řekl ředitel Oblastní nemocnice Trutnov Miroslav Procházka

Nové rehabilitační centrum bude sloužit především pacientům po operacích. Těch bylo během pandemie minimálně a v současné době se stále dohánějí odložené neakutní zákroky. Oddělení zároveň slouží pacientům po prodělaném onemocnění COVID-19, kteří mají problémy s dýcháním. Tyto zdravotní komplikace nemusí být nutně spojeny s plícemi. Velice často se řeší například i ztuhlý hrudník. 

 „Pacienty po ortopedických operacích přebíráme do akutní rehabilitační péče většinou týden po zákroku, tím jim pomůžeme k rychlejší rekonvalescenci a ortopedickému oddělení zároveň uvolníme lůžko pro dalšího pacienta,“ říká primářka oddělení Silvie Šidáková.  

Po 14 měsících nemocnice otevře i porodnici  

Porodnice byla dlouhodobě uzavřená kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu. Podle vedení se situaci podařilo stabilizovat a je tak možné oddělení otevřít. „Na příjem rodiček zde již čeká stabilní tým kvalifikovaných lékařů, sester a porodních asistentek," řekla tisková mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová. Podle jejích slov se bude na provozu podílet 13 lékařů.  

Novým primářem se stane Jan Kestřánek, který do nemocnice v Trutnově nastoupil po prázdninách. Do té doby pracoval ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jako vedoucí oddělení pro rizikové těhotenství a vedoucí na oddělení šestinedělí.  

Podle jeho slov se mohou rodičky těšit především na nový moderní porodní sál. „Novinkou je nově zřízený sekční sál, který nám umožní provádět císařské řezy přímo v prostorách porodnice," řekl nový primář.  

V současné době musí rodičky jezdit do 30 kilometrů vzdáleného Náchoda nebo 55 kilometrů do Hradce Králové.  

Ostatní krajské nemocnice plánují nové pavilony i parkovací dům  

Asi největší plány má Královéhradecký kraj s nemocnicí v Náchodě. Na začátku září zde začala stavba nového parkovacího domu pro 180 osobních aut. „Stavba má být hotova za osm měsíců, poté začne zkušební provoz. Nová třípatrová budova bude sloužit v první řadě pacientům a jejich návštěvám,“ potvrdil dnes hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Zároveň se připravuje demolice a následná stavba nového pavilonu E.  

Jisté novinky čekají i nemocnici v Jičíně. Na konci letních prázdnin začala demolice pavilonu A, na jehož místě má vyrůst nová budova za 318 milionů korun. Do ní se přestěhuje interní ambulance, klinické laboratoře nebo hemodialýza.  

Na jaře příštího roku začne stavba nových operačních sálů v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Ty vzniknou v nástavbě budovy laboratoří, která bude propojená s hlavní budovou. Předpokládané náklady na jejich realizaci se pohybují kolem 100 milionů korun.  

Ohodnoť článek

Foto Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Štítky nemocnice, Trutnov, porodnice, rehabilitace, služba, rozšíření, novinka, péče, COVID-19, porod, novorozeně, pacient, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Miroslav Procházka, pavilon, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Náchod, ODS, Fakultní nemocnice Hrade

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od října nabídne trutnovská nemocnice nové služby. Rozšíří rehabilitaci a otevře porodnici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.