Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Přímo před stanicí hasičů v Hradci Králové hořel kamion. Byl naložený papírem a kartonem

Štěstí v neštěstí měl řidič kamionu, který převážel karton a papíry. V nákladovém prostoru začalo hořet ve chvíli, kdy projížděl kolem hasičské zbrojnice v Pražské ulici v Hradci Králové. Před svůj areál vyjížděli hasiči včera kolem páté hodiny odpoledne.

„Na místě zasahovaly obě profesionální královéhradecké jednotky hasičů, likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v 18:00,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Díky včasnému zásahu během požáru nevznikla žádná škoda na vozidle ani návěsu. Díky krátké dojezdové vzdálenosti se podařilo požár uhasit v rámci minut. Proč začalo hořet hasiči teprve zjišťují.

Co dělat při požáru vozidla?  

Měsíčně hasiči řeší v průměru kolem stovky požárů osobních i nákladních aut. Mezi hlavní příčiny patří především technické závady na elektroinstalaci nebo výfukovém potrubí. Ve většině případů řidič ani neví, že je s jeho autem něco špatně.  

Za nejvhodnější hasicí přístroj do osobního auta hasiči považují práškový. Ve většině případů postačí úplně ty nejmenší od jednoho do dvou kilogramů. V některých zemích Evropské unie je povinnou výbavou. V České republice prozatím ne.  

„Začne-li se kouřit za jízdy z motorového prostoru vozidla nebo ucítíme-li zápach spáleniny, je třeba okamžitě zastavit, vyndat klíče ze zapalování a rychle auto opustit. Než vystoupíme z vozidla, oblékneme si reflexní vestu,“ říká hasičská koordinátorka obyvatelstva Iva Michalíčková. Z vozidla je třeba pomoct i malým dětem, starším lidem a také zvířatům. Celá posádka auta by se měla přesunout mimo silnici, ideálně za svodidla.  

Pokud to situace dovolí, neměli by řidiči nechávat auto na místech, kde hrozí rozšíření požáru. V lesních úsecích, u benzinových stanic, dalších budov nebo ostatních zaparkovaných aut. Také není dobré auto odstavovat v kopci. I z toho důvodu se doporučuje zatahovat ruční brzdu společně se zařazením rychlosti. Hned poté je třeba volat hasiče na telefonním čísle 150 nebo 112. 

Řada řidičů dnes vozí hasící přístroj. S ním je třeba zacházet s maximální opatrností. „K hořícímu vozidlu přistupujeme ze směru po větru. Hasicím přístrojem je třeba hasit pouze přes mezeru mírně otevřené kapoty i z důvodu větší účinnosti hasebního prášku,“ dodává Michalíčková. Při úplném otevření kapoty by došlo k přísunu vzduchu a rozšíření požáru. Pokud už jsou vidět plameny, hašení je vždy třeba nechat na profesionálech.  

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, kamion, Hradec Králové, zbrojnice, Pražská, ulice, prevence, osobní, nákladní, auto, hasící, přístroj, co dělat, Evropská unie, Česko, papír, Královéhradecký kraj, karton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přímo před stanicí hasičů v Hradci Králové hořel kamion. Byl naložený papírem a kartonem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.