Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradeckém kraji probíhají Studentské volby. Simulují reálné volby do sněmovny

V pondělí 20. a v úterý 21. září se na středních školách konají Studentské volby. Studenti vybírají z politických stran, hnutí a koalic, které kandidují do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Královéhradeckém kraji se zapojilo celkem 24 škol. V celé České republice se do letošních Studentských voleb zapojilo 335 škol. Nejvíce z nich je v Praze.

Studentské volby se v celé České republice konají před vybranými reálnými volbami už od roku 2010. Cílem je studenty seznámit s principy demokratických voleb a samotným volebním systémem. „Učí se rozpoznávat nástroje používané k přesvědčování voličů politiky v předvolebních kampaních a uvědomují si spojitost politiky s médii,“ říká tisková mluvčí vzdělávacího programu JSNS Táňa Abrhámová. Právě tento vzdělávací program v doprovodu společnosti Člověk v tísni Studentské volby pořádají.  

Studentské volby probíhají prakticky stejně, jako ty pravé. Na jednotlivých školách zajišťují chod voleb volební komise složené ze studentů, pod vedením pedagogů. Do voleb se mohou zapojit všichni školáci starší 15 let. Na volebních lístcích jsou všechny politické uskupení, které kandidují v řádných volbách 8. a 9. října.  

Výsledky pro celou Českou republiku, i pro jednotlivé kraje a typy škol, bude znát veřejnost v úterý 21. září odpoledne. Právě výsledky voleb zajistí, spočítá a následně zveřejní sociologická agentura Kantar Millward Brown. 

„Po skončení voleb vyplní garant projektu – dohlížející pedagog – jednoduchý elektronický formulář, který bude obsahovat seznam kandidujících stran, hnutí a koalic; pro přístup k elektronickému formuláři obdrží unikátní přístupový kód. Výsledky zpracujeme a předáme vzdělávacímu programu JSNS k uveřejnění,“ vysvětlil konzultant agentury Ondřej Vilikus

Do letošních Studentských voleb se zapojilo celkem 335 středních škol. Jde o gymnázia, střední odborné školy i střední odborná učiliště. Největší zájem je tradičně v Praze, kde se do projektu zapojilo celkem 53 škol. Naopak nejméně Studentských voleb proběhne v sousedním Libereckém kraji. Zde se přihlásilo jen 11 škol.  

„Největší zájem o Studentské volby projevila stejně jako ve všech uplynulých studentských volbách gymnázia. Přihlásilo se jich 173. Naopak nejmenší zájem je ze strany středních odborných učilišť, u kterých evidujeme 33 přihlášek,“ hodnotí zájem škol ředitel vzdělávacího programu JSNS Karel Strachota. 

V Královéhradeckém kraji volí studenti například na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradec Králové, Masarykově obchodní akademii v Jičíně, Obchodní akademii v Trutnově nebo na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole v Rychnově nad Kněžnou. Jen v Hradci Králové se zapojilo sedm středních škol. 

Ohodnoť článek

Foto JSNS

Štítky Studnetské, volby, Královéhradecký, kraj, ČR, projekt, vzdělání, střední, škola, žák, student, sněmovna, poslanecká, simulace, Královéhradecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, střední škola, Praha, Člověk v tísni, Hradec Králové, Karel Strachota, KANT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krejcar Stanislav

Přejme všem politickým stranám, aby z těchto amaterských voličů se za čtyři roky staly voliči jež se legálně a regulerně a díky plnoletosti staly běžnými voliči. A aby je ty strany jež dnes dostali simbolický nicneříkající hlas je nezklamaly. V minulosti to byly sládkovci a vandasovci nebo nei a skončily v propadlišti politiky čr.

Čtvrtek, 23. září 2021, 17:19Odpovědět

V Hradeckém kraji probíhají Studentské volby. Simulují reálné volby do sněmovny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.