Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký a Pardubický kraj chtějí vybudovat společnou cyklostezku. Napojila by se na trasu vedoucí z Liberce

Královéhradecký a Pardubický kraj přichází s nápadem na vybudování nové cyklotrasy, která by spojila oba dva východočeské kraje. Stát by se mohla součástí dlouhé cyklistické trasy číslo 14, která by vedla až z Hrádku nad Nisou do Zábřehu na Morě. Výstavbu však komplikují silnice první třídy i nevykoupené pozemky.

Vedení obou krajů uspořádalo schůzku, kam pozvalo zástupce všech měst, které jsou na plánované trase. „Síť cyklostezek postupně houstne a je potřeba koordinovat jednotlivé záměry na stavbu nových úseků tak, aby na sebe navazovaly. Jsme připraveni pomoci všemi možnými prostředky k tomu, aby se Královéhradecký a Pardubický kraj propojily řádnou cyklostezkou,“ potvrdil radní Královéhradeckého kraje Adam Valenta (Piráti). 

Přišlo se například na to, že výstavbě nové stezky mezi Potštejnem a Ústím nad Orlicí brání silnice I/14, kterou by musela trasa složitě překonávat. Problém je i s výkupem pozemků.  

„Alternativním řešením se jeví propojení Chocně a Týniště nad Orlicí. Cyklostezka by vedla údolím Tiché Orlice, takže by cyklisté nemuseli překonávat velká převýšení. O této variantě budeme nadále jednat, protože spojení našeho kraje s Pardubickým přes Sopotnici se jeví jako velmi neschůdné,“ popisuje jednu z možností Valenta.  

Nové cyklistické spojení by se stalo součástí cyklotrasy číslo 14. Poté by se cyklisté dostali z Hrádku nad Nisou přes Liberec, Turnov, Jičín, Hradec Králové, Třebechovice pod Orebem, Týniště nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí, Potštejn, Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou, Lanškroun až do Zábřehu na Moravě/Lesnice.  

70 kilometrů této trasy by v Pardubickém kraji mohlo vést po stávající cyklotrase číslo 18. Ve hře je zde i výstavba úplně nové trasy, který by vedla po opuštěném kolejišti mezi Českou Třebovou a Lanškrounem. 

„Velmi mě těší, že v této oblasti máme stejný zájem i s Královéhradeckým krajem a společně se všemi dotčenými budeme hledat to nejefektivnější řešení,“ uvedl radní Pardubického kraje Alexandr Krejčíř (ODS). 

Ohodnoť článek

Foto Sabine van Erp | Pixabay

Štítky cyklotrasa, cyklostezka, Královéhradecký, Pardubický, kraj, doprava, propojení, č. 14, schůzka, řešení, plán, cyklistika, Choceň, Týniště nad Orlicí, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, cyklistická trasa, Liberec, Hrádek nad Nisou, Zábřeh, Česká piráts

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký a Pardubický kraj chtějí vybudovat společnou cyklostezku. Napojila by se na trasu vedoucí z Liberce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.