Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Manželé žalují stát kvůli obchvatu Jaroměře, prý ztratí přístup ke svým pozemkům

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové se zabývá žalobou manželů Kučerových, kteří se domáhají zajištění přístupu na své pozemky u Hořenic na Náchodsku u budoucího kruhového objezdu na začátku plánovaného obchvatu Jaroměře. Obávají se, že pokud se začne stavět, ztratí ke svým pozemkům přístup. Žalovanými jsou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Ministerstvo dopravy ČR, obě instituce dnes navrhly zamítnutí žaloby. U Hořenic se má obchvat napojovat také na budovanou dálnici D11. František Kučera, který je soudcem Vrchního soudu v Praze, vede se státem také další spory o pozemky kolem dálnice D11 u Jaroměře.

"Když bude kruhový objezd dokončen, zasáhne to pozemky žalobce, nedostanou se k nim po původní přístupové cestě. Žalobci jsou ohroženi na svých právech," řekla dnes advokátka žalobců Petra Rašková.

Kučerovi se v této kauze domáhají zákazu stavebních prací a terénních úprav souvisejících se stavbou části obchvatu do doby, než ŘSD zajistí k pozemkům sjezd. Podle nich kvůli stavbě na částech dvou pozemků, které jim stát vyvlastnil, vznikne překážka a nebudou mít přístup na své zbývající pozemky v dané lokalitě. Žalobci uvedli, že v době zřízení věcného břemene jim patřily zmíněné dva pozemky ve větším rozsahu, než je jejich současná výměra.

"Žalobci se žalobou na ochranu držby domáhají naplnění služebnosti cesty," řekla dnes mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová. V době přípravy stavebního povolení obchvatu si Kučerovi podle ní v roce 2020 na svých dvou pozemcích, které byly v květnu 2021 z části vyvlastněny, zřídili obslužnou cestu ke svým zbývajícím pozemkům. Vyvlastnění úspěšně napadli, rozhodnutí Krajského úřadu v Hradci Králové o vyvlastnění bylo hradeckým krajským soudem 21. července 2021 zrušeno a vráceno krajskému úřadu. Před tímto rozhodnutím se domáhali ochrany rušené držby u náchodského okresního soudu, který žalobu zamítl. Podle okresního soudu držba žalobců pozemků u Hořenic není stavbou obchvatu rušena, protože se na nich nestaví. Krajský soud se dnes zabýval odvoláním žalobců proti tomuto rozhodnutí.

Zástupci ŘSD a ministerstva dopravy dnes navrhli krajskému soudu, aby žalobu zamítl. "Kvalita práva cesty je zachována v běžné obecné rovině, žádného rušení se žalovaný nedopustil," řekl dnes právní zástupce ŘSD.

Na stavbu 6,6 kilometru dlouhého obchvatu má ŘSD od března 2017 vydané územní rozhodnutí, stavební povolení nabylo právní moci letos v únoru. Obchvat, který bude přeložkou silnice I/33, od Hořenic povede severně od Jaroměře směrem na Náchod a u Velkého Třebešova se napojí na obchvat České Skalice.

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem patří k nejdéle budovaným silničním stavbám v ČR. Dálnici začal stát budovat v roce 1978 a od roku 2017 končí na úrovni Hradce Králové. Ve výstavbě jsou dva úseky z Hradce do Jaroměře. Na svém konci u Hořenic severně od Jaroměře se napojí na silnici I/37 směrem na Trutnov, od Hořenic povede také zmíněný obchvat.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, soud, silnice, stavby, obchvat, Hradec Králové, pozemek, Jaroměř, Hořenice, žaloba, František Kučera, Ředitelství silnic a dálnic, Ministerstvo dopravy České republiky, Vrchní soud v Praze, Krajský soud v Hradci Králové, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Manželé žalují stát kvůli obchvatu Jaroměře, prý ztratí přístup ke svým pozemkům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.