Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obyvatel Královéhradeckého kraje je čím dál tím méně. Zvýšila se úmrtnost

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje v letošním prvním pololetí klesl o 1428 na 549.375 osob, stojí za tím zvýšená úmrtnost. Počet úmrtí meziročně vzrostl o 51 procent na 4457 zemřelých lidí z 2957 zemřelých loni. S onemocněním covid-19 v kraji v prvním pololetí zemřelo 1174 lidí a za celou dobu epidemie od loňského března to bylo zatím 1811 úmrtí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnily Český statistický úřad a dříve ministerstvo zdravotnictví.

Takzvanou přirozenou cestou kraj kvůli nárůstu počtu úmrtí přišel v prvních šesti měsících letošního roku o 1654 obyvatel. Je to rozdíl mezi zemřelými a narozenými. Porodnost v kraji meziročně vzrostla o necelé jedno procento na 2803 narozených dětí.

Stěhováním kraj získal 226 lidí, když se z něj odstěhovalo 2800 lidí a naopak 3026 jich do kraje přišlo z jiných regionů nebo z ciziny.

Úmrtnost lidí s covidem výrazně stoupla na začátku ledna. Nejvíce úmrtí bylo v kraji podle statistik ministerstva zdravotnictví 7. března, kdy zemřelo 24 lidí. Následovaly 12., 21. a 26. únor s 21 zemřelými. Zhruba od poloviny března začala úmrtnost na covid s ústupem epidemie výrazně klesat. Od 4. června v kraji v souvislosti s koronavirem nikdo nezemřel.

Snížení počtu obyvatel zaznamenaly všechny okresy. Nejvíce lidí ubylo na Trutnovsku, a to 623. Nejmenší pokles o 55 lidí vykázalo Rychnovsko. Důvodem úbytku obyvatel byl ve všech okresech větší počet zemřelých než narozených.Trutnovsko a Náchodsko navíc ztratily obyvatele i stěhováním.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, demografie, 1. pololetí, ČSÚ, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Český statistický úřad, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatel Královéhradeckého kraje je čím dál tím méně. Zvýšila se úmrtnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.