Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové se proti výjimce pro opatovickou elektrárnu neodvolá. Primátor je členem dozorčí rady

Včera odpoledne skončila lhůta pro podání odvolání proti rozhodnutí Krajského úřadu Vysočina, který udělil výjimku v plnění emisních limitů pro Elektrárny Opatovice. Proti rozhodnutí se odvolal Královéhradecký kraj. Chtěl i Hradec Králové, ten však svůj postoj přehodnotil. Radnice nakonec pošle pouze dopis s apelem, aby elektrárna co nejrychleji přešla na plyn. Někteří zastupitelé poukazují na možný střet zájmů. Primátor města je zároveň členem dozorčí rady elektrárny.

„25 členů zastupitelstva preferovalo neodvolávat se, ale zvolit formu písemné výzvy směrem ke společnosti Elektrárny Opatovice. Apelujeme, aby ve věci přechodu od spalování uhlí na zemní plyn postupovala rychleji, než jsou podmínky ve vydané výjimce,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).   

Elektrárna v Opatovicích nad Labem, která je v okrese Pardubice, zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 61 tisíc domácností, nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. 

Podle některých zastupitelů je tento postup pokrytecký. Například Martin Hanousek (Zelený) navrhoval podmínky v dopisu poslaným Českou poštou, uplatňovat ve správním řízení. “Na primátora si společnost Elektrárny Opatovice dupla a asi mu připomněla, za co platí v dozorčí radě. Za 24 hodin už na magistrátu přesvědčoval, že je proti odvolání,” napsal Hanousek na sociální sítě. Podle něho nesouhlasí ani počet zastupitelů, který primátor udává. 

Alexandr Hrabálek je jedním z šesti členů dozorčí rady společnosti Opatovické Elektrárny. V minulém týdnu uvedl, že případný střet zájmů nevidí.  

V dopisu radnice apeluje na to, aby elektrárna ochránila zdraví obyvatel a životní prostředí. Obsahem dopisu je i část, která vyzývá provozovatele elektrárny k transparentnosti. Město se totiž obává, že vydaná výjimka by mohla způsobit další neoprávněné zvyšování emisí. 

„V úvahu musíme vzít i to, že je nutné zachovat kontinuitu v zásobování obyvatel města teplem a samozřejmě zabránit také jeho zbytečnému zdražování. Trvat na okamžitém dodržování limitů by znamenalo omezení dodávek tepla do měst,“ dodává primátor. 

Výjimku pro elektrárnu v Opatovicích řešil i Královéhradecký kraj, který se proti rozhodnutí úřadu odvolal. „Nadále trváme na tom, aby opatovická elektrárna nedostala výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku na dobu, pro kterou ji Krajský úřad Kraje Vysočina udělil. Jelikož vysočinský krajský úřad nezohlednil náš požadavek o zkrácení této doby, proti jeho rozhodnutí se odvoláme," řekl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). 

Elektrárny Opatovice chtějí na plyn přejít postupně  

Elektrárny Opatovice přechod z uhlí k plynu plánují dlouhodobě. Zástupci společnosti tvrdí, že k přechodu musí dojít postupně. „Plán transformace a plný odchod od uhlí mají elektrárny pečlivě naplánované i s ohledem na již upravené a zkrácené doby trvání výjimky. V případě dalšího krácení by nebylo technicky ani časově možné zaručit hladký průběh dekarbonizace s garancí bezproblémové dodávky tepla," uvedla dříve mluvčí Elektráren Opatovice Hana Počtová

V rozhodnutí jihlavského krajského úřadu jsou výjimky pro oxidy dusíku ponížené u dvou kotlů na čtyři roky, u dalších dvou na šest a u posledních dvou kotlů to má být osm let. Elektrárna původně počítala s výjimkou na osm let pro všechny své kotle. Původně výjimku řešil úřad v Pardubicích, ale ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto J.W.Vein | Pixabay | archiv Alexandra Hrabálka

Štítky elektrárna, Opatovice, Alexandr Hrabálek, primátor, odvolání, dozorčí, rada, zastupitelstvo, Hradec Králové, výjimka, emisní, limity, střet, zájmů, dozorčí rada, Elektrárna Opatovice nad Labem, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Pardubice, Martin Hanous

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se proti výjimce pro opatovickou elektrárnu neodvolá. Primátor je členem dozorčí rady  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.