Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký projekt RE-USE se osvědčil. Nově bude možné odkoupit i větší nábytek

Hradecký projekt RE-USE funguje už téměř rok. Jeho cílem je opětovné použití věcí, které by jinak skončili v odpadcích. Doposud fungovala dvě místa, kde bylo možné tyto věci nechat. Od října začne re-use point fungovat i ve sběrném dvoře Temešvár. Zda bude možné odkoupit i větší nábytek.

Princip RE-USE projektu je jednoduchý. Do sběrného dvora mohou lidé darovat předměty pro opětovné využití. Za drobný obnos si je pak může někdo další koupit. Vybrané peníze získá společnost Městské lesy, která vysadí novou zeleň.   

Dosud fungovaly dva re-use point ve sběrných dvorech Bratří Štefanů a Na Brně. Od října se otevře třetí ve sběrném dvoře Temešvár. Ten bude sloužit především pro větší nábytek. „Zatím ještě připravujeme prostory, do kterých budeme následně přesouvat regály. Budeme sem moci umísťovat nábytek větších rozměrů, to znamená například skříně, postele, stoly, židle, knihovny a podobně,“ potvrdil ředitel Hradeckých služeb Martin Dušek. Zároveň dodal, že kvůli hygienickým důvodům nebude sběrný dvůr přijímat čalouněný nábytek.  

Temešvár bude fungovat jako ostatní sběrné dvory. Stále tam bude možné odevzdávat i menší předměty jako jsou obrazy, lampičky, knihy, domácí potřeby, nádobí nebo nářadí. Kromě těchto věcí se dá ve sběrných dvorech odkoupit i několik jízdních kol. Toho by chtěla radnice využít.  

„Již nějakou chvíli řešíme situaci s cyklovraky po městě, které jsou bez majitele a mnohdy z kola zbývá už jen rám. Do budoucna proto zvažujeme rozšíření RE-USE pointů ještě o cyklo oblast,“ potvrdil náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

Získané peníze za zpětně odkoupené předměty radnice předává společnosti Městské lesy. Během loňského roku se podařilo vybrat částku pět tisíc korun. „Za tyto finance vysázely hradecké Městské lesy letos na jaře 600 nových sazenic dubu,“ upřesnil náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). V letošním roce je prozatím vybráno téměř deset tisíc korun. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky re-use, odpad, projekt, skládka, Hradec Králové, prodej, nákup, les, strom, vysazení, peníze, nábytek, sběrný dvůr, Temešvár, Martin Dušek, Brno, Pavel Marek, Jiří Bláha, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký projekt RE-USE se osvědčil. Nově bude možné odkoupit i větší nábytek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.