Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chovatelé by mohli získat peníze na ochranu před vlkem. Peníze chce poskytnout kraj

Útok vlků na celá stáda a škody s tím spojené. Téma, které se velice intenzivně řeší především na Broumovsku. Podle chovatelů se situace zhoršuje a kompenzace za případné škody nestačí pokrýt reálné ztráty. Nově by mohlo být možné získat peníze přímo od Královéhradeckého kraje.

Za první půl rok se škoda na hospodářských zvířatech způsobená vlkem dostala na částku přes jeden milion korun. Podle aktuálního zákona stát nově proplácí jen reálné náklady na způsobené škody. Od srpna nelze získat státní peníze například na prevenci nebo opatření, které by samotným útokům zabránilo. Jistou alternativu chce nabídnou Královéhradecký kraj.   

Vlk se na území Královéhradeckého kraje vyskytuje především na Broumovsku, ale také v Krkonoších a Orlických horách. 

„Chceme chovatelům pomoci k lepší ochraně jejich stád. Jako náhradu zvýšených nákladů budeme schopni přispět formou individuálních dotací až tři miliony korun,“ říká náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). 

O státní peníze na zabezpečení ohrad bylo možné žádat do začátku srpna. Žádný podobný dotační program v současné době vypsaný není. „Až v prvním čtvrtletí roku 2022 se předpokládá spuštění nového národního dotačního programu cíleného na podporu chovatelů,“ potvrdil mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.  

Královéhradecký kraj by rád vyčlenil peníze z vlastní kapsy, které by v mezidobí chovatelům pomohli svá zvířata zabezpečit. Konečné slovo budou mít až zastupitelé, kteří zasednou 13. září.  

Vlkům se na Broumovsku daří 

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami se vyskytuje asi 25 vlků ve třech smečkách. Na české straně hranic jde především o Broumovsko. „Pokud do toho zásadně nezasáhne člověk, například odlovem, tak Broumovsko bude mít vlky trvale," řekl zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka

Po 250 letech byl výskyt vlka v Královéhradeckém kraji potvrzen v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska. O rok později ochranáři potvrdili, že se rozmnožují. Vlci do regionu přišli z polsko-německého pomezí. 

„Broumovsko je oblastí, která je stále poměrně málo dotčená člověkem. Mezi obcemi jsou velké prostory, chybí frekventované dopravní komunikace a turistický ruch se soustřeďuje jen do několika málo míst. Pro vlky to vše může být zajímavé," odpověděl Kafka na dotaz, čím si vysvětluje stabilní výskyt vlků na Broumovsku. 

Na farmářských zvířatech páchají milionové škody  

Přibývající útoky vlků na hospodářská zvířata ohrožují podle hejtmanství jak pastevectví na Broumovsku, tak i samotné vlky. Vlci za rok 2020 způsobili v hradeckém kraji úhyn či poranění a následně utracení více než 180 hospodářských zvířat a částka vyplacená na náhradách přesáhla 1,6 milionu korun. 

Například Vlastimil Vejrosta se po padesáti letech rozhodl s chovem skončit. O loňských prázdninách mu vlci v ohradě zardousili poslední tři kusy. „Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál,“ řekl v létě chovatel. 

Poslední větší útok vlků se stal v polovině listopadu. Ve Vysoké Srbské u Machova na Broumovsku. Chovatelce Janě Jirmanové vlci zadávili jednu ovci a další čtyři těžce poranili. O dalším útoku Hradecká Drbna psala v polovině října. Danielovi Škodovi z Heřmánkovic zadávili vlci osm ovcí a dva chovné berany. 

Ohodnoť článek

Foto Markéta Machová | Pixabay

Štítky vlak, Broumovsko, chovatel, kompenzace, ochrana, útok, škoda, finance, peníze, dotace, kraj, stát, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, hospodářské zvíře, ovce, Petr Kafka, Krkonoše, Orlické hory, Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatelé by mohli získat peníze na ochranu před vlkem. Peníze chce poskytnout kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.