Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prioritou Klicperova divadla v Hradci Králové je dostat lidi zpátky do hlediště

Klicperovo divadlo v Hradci Králové považuje za hlavní negativní dopad pandemie koronaviru přerušení kontaktu s diváky. V nadcházející divadelní sezoně tak bude proto podle divadla hlavním cílem, přivést diváky zpět do hlediště. Zřizovatelem Klicperova divadla jsou město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.

"Stojíme před velkým úkolem, znovu nalákat lidi do divadla. Zvykli si, že kultura je on-line," řekl mluvčí divadla Martin Sedláček. Dopady opatření proti šíření onemocnění COVID-19 měly jinak podle něj díky podpoře ministerstva kultury a zřizovatelů minimální vliv na dramaturgii a ekonomiku divadla. Divadlo proto nemuselo propouštět a zásadně regulovat provoz. Dál zkoušelo, pracovalo na výrobě dalších inscenací a část veřejných aktivit přesunulo do on-line prostoru.

Divadlo vyčíslilo celkové ztráty v době pandemie na desítky milionů korun. "Ztráty divadla na tržbách se pohybují ve výši necelých dvou milionů korun za neodehraný měsíc. Na druhou stranu divadlo ušetřilo náklady na honorářích, autorských poplatcích či energiích," uvedl mluvčí.

Divadla v Česku se kvůli pandemii zavřela loni v březnu. Když se první vlna pandemie zdála být překonána, na konec sezony, loni v září, se mohla zase otevřít. Opět ale musela zavřít před polovinou října. Diváky mohla přivítat pak zase až koncem května letošního roku, Klicperovo divadlo tak učinilo 1. června.

"V září 2020 jsme měli meziročně velký propad návštěvnosti, tehdy byla jen třetinová. Znovu sílila pandemie a lidé vyčkávali, co bude. Propad zájmu očekáváme i nyní, ale budeme se snažit, aby byl co možná nejmenší," řekl Sedláček.

Divadelní sezona 2021/2022 v Klicperově divadle začne v pondělí 6. září ve Studiu Beseda představením Kdo se bojí Virginie Woolfové. První premiérou nadcházející sezony bude na hlavní scéně 28. září hra Ženitba v režii dua SKUTR, kterou divadlo zároveň zahájí letošní ročník festivalu Čekání na Václava. Více o programu divadla je na webu.

Divadlo uvede v nadcházející sezoně osm premiér. Čtyři z nich - Ženitba, Benátský kupec, Doma jsem zlato a Zbabělci - přešly z předchozí sezony 2020/2021. Kvůli covidovým opatřením se tyto premiéry totiž nestihly odehrát. Klicperovo divadlo v nové sezoně nabídne také premiéry her Prolomit vlny v režii Pavla Kheka, Na koho to slovo padne v režii Michala Vajdičky a dvě interpretace klasiky - Maryša v režii Michala Háby a Orestés v režii Jakuba Nvoty.

Roční rozpočet Klicperova divadla při běžném provozu bez covidových omezení je přibližně 70 milionů korun. Divadlo finančně podporují zakladatelé - město Hradec Králové a Královéhradecký kraj. "Tyto prostředky divadlu připadly i v době uzavření, pouze došlo k vrácení nevyčerpaných prostředků na festivaly Čekání na Václava a Divadlo evropských regionů, které se v roce 2020 neuskutečnily v plánovaném rozsahu," dodal Sedláček.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, divadlo, správa, koronavirus, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Martin Sedláček, pandemie, premiéra, Ministerstvo kultury České republiky, Virginia Woolfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prioritou Klicperova divadla v Hradci Králové je dostat lidi zpátky do hlediště  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.