Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Majitelé lesů mohou žádat peníze za škody způsobené kůrovcem. Žádosti přijímá krajský úřad

Od začátku tohoto týdne je možné žádat o dotaci na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity za loňský rok. Vlastníci lesů mají do 15. října nárok o příspěvek na pokácení a likvidaci jehličnanů, které jsou napadeni kůrovcem.

Dotační program vyhlásilo ministerstvo zemědělství, žádosti pro něj Královéhradecký kraj zpracovává. Majitelé lesů mohou dostat až 383 korun za kubický metr vytěženého dřeva napadeného kůrovcem. Podmínkou však zůstává, že celková žádost musí být na víc než pět tisíc korun.  

Na webu ministerstva zemědělství musí zájemci vyplnit on-line formulář. Následně je třeba ho (i s přílohami) odeslat na krajský úřad, na jehož území se napadený les nachází. „Objem jehličnatého dříví z nahodilých těžeb musí být prokázán doklady o těžbě, dopravě nebo prodeji dříví,“ upozorňuje ministerstvo na svém webu. 

Pro majitelé lesů v Královéhradeckém kraji nejde o první dotaci na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity. V roce 2019 byl vyhlášen program s názvem „Podpora hospodaření v lesích – asanace kůrovcového dříví“. Toho mohli využít majitelé lesů s výměrou do 50 hektarů. Během této akce rozdal kraj 5,6 milionu korun o které si napsalo 207 žadatelů.  

„Klima se mění, a pokud nebudeme včas a rychle reagovat, z našich lesů zůstanou jen suché a holé pláně pokryté pařezy. Už nyní tak některé lokality vypadají,“ říká náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). 

Ohodnoť článek

Foto Andre Cook | Pixabay

Štítky les, kůrovec, kompenzace, Královéhradecký, kraj, dotace, finance, peníze, žádost, kůrovci, Královéhradecký kraj, Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé lesů mohou žádat peníze za škody způsobené kůrovcem. Žádosti přijímá krajský úřad  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.