Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Hradci Králové se dnes otevře 41 prvních tříd. Do školy v roušce, do třídy bez ní

Pro řadu žáků a studentů rutina, pro tisíc hradeckých prvňáčků velký den. Konkrétně v Hradci Králové je 17 základních škol ve kterých se otevře 41 tříd. Pro studenty, učitele i rodiče jde o netradiční zahájení školního roku. Do jisté míry ho ovlivní vládní opatření.

Počet prvňáčků v Hradci Králové se meziročně mírně zvýšil. Konkrétně by mělo do prvních tříd usednout 1008 žáků, což je zhruba o pět desítek dětí více než v předchozím roce. „Z tohoto důvodu také otevřeme o čtyři třídy více,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Přesný počet nových studentů bude město znát až na konci září. „Během léta ještě mohlo dojít k řadě změn, jako je například rozhodnutí rodičů o odkladu dítěte a podobně,“ dodává primátor. V předchozím školním roce bylo ve všech základních školách zřizovaných městem 8 300 žáků. 

Přísná hygienická opatření  

„Stejně jako v loňském roce budou muset děti i rodiče dbát na dodržování všech platných hygienických opatření, s sebou by si měli připravit doklad o bezinfekčnosti nebo využít preventivního testování,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.  

Rodiče musí mít ochranu dýchacích cest po celou dobu návštěvy školy. Děti musí mít roušku nebo respirátor jen při vstupu do budovy. Ve třídě si mohou ochranu sundat. To ale jen za předpokladu, že student splní jedno z daných pravidel. Je třeba doložit očkovací certifikát, potvrzení o antigenním testování na odběrném místě nebo potvrzení od lékaře o prodělání nemoci. 

Pokud student tyto podmínky nesplní, musí mít roušku nasazenou po celou dobu vyučování. Sundat ji nesmí v žádné části školního zařízení. Studenti v Hradci Králové budou mít na základních školách k dispozici náhradní roušky i preventivní testy.  

V Hradci Králové je naočkováno zhruba 80 procent pedagogického personálu. Kompletně dokončené očkování má 82 procent učitelů, 71 procent pedagogických asistentů, 77 procent personálu v jídelnách a 77 procent ostatních zaměstnanců.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky škola, Hradec Králové, COVID-19, opatření, pravidla, roušky, školní, rok, student, žák, základní, střední, rouška, základní škola, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové se dnes otevře 41 prvních tříd. Do školy v roušce, do třídy bez ní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.