Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rozhodnuto. Ochoz Bílé věže v centru Hradce Králové dostane bezpečnostní pletivo

Radnice Hradce Králové kvůli sebevrahům zabezpečí ochoz historické Bílé věže v centru města kovovou sítí. Rozhodli o tom dnes zastupitelé města. Na instalaci sítí v rozpočtu města vyčlenili 600 tisíc korun. Veřejnosti přístupná věž je vysoká 72 metrů, vyhlídkový ochoz je ve výšce téměř 50 metrů.

Od roku 2016 se pádem z věže, která je symbolem Hradce Králové zabilo pět lidí. Poslední tragický případ se stal loni v září. Radnice pak oznámila, že se bude zabezpečením ochozu zabývat.

Ochoz věže má kamenné zábradlí, které je v horní části nastavené železnými rámy. V rámech jsou napnutá ocelová lanka. Upevnění sítí by nemělo památku nijak narušit. "Jako památkáře mě to netěší. Pohled na věž odspodu by ale měly sítě rušit minimálně," uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta.

Zabezpečení ochozu již radnice konzultovala s památkáři i hasiči, kteří v případě nebezpečí vedou přes ochoz únikovou cestu. "Máme možnost využít takový druh bezpečnostních sítí, který bude mít dostatečně velká oka a výhled tak omezí minimálně," uvedl náměstek primátora pro správu majetku Pavel Marek (ANO).

Věž, z níž je výborný výhled na stotisícový Hradec Králové a jeho okolí, je přístupná celoročně, vždy od 09:00 do 18:00. V roce 2015 město dokončilo rok a půl trvající rekonstrukci věže, která přišla na 53 milionů korun. Ve věži je zvon Augustin, který je třetím největším zvonem v Česku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, památky, neštěstí, Hradec Králové, Torres Blancas, památková péče, ANO 2011, Pavel Marek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto. Ochoz Bílé věže v centru Hradce Králové dostane bezpečnostní pletivo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.