Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dvůr Králové ukončil architektonickou soutěž na Mayerovu továrnu. Porota vybere nejlepší návrh

Město Dvůr Králové nad Labem chce dát dohromady areál bývalé Mayerovy továrny. Ten odkoupilo v roce 2017. S konečnou podobou měla pomoct architektonická soutěž, která skončila na konci července. Kolik návrhů se nakonec sešlo radnice odmítla potvrdit.

Zájemci měli za úkol vytvořit kompletní studii, která by řešila rekonstrukci i budoucí využití celého areálu. Ten má 5,5 tisíc metrů čtverečních. Město se už v minulosti nechalo slyšet o tom, že by zde mohl vzniknout víceúčelový sál, zábavné a naučné centrum, depozitář, dětský a zábavní park nebo loutkové divadlo. Zároveň se hovořilo o propojení areálu s náměstím Republiky a Tylovou ulicí.  

„Návrhy by měly architektonicky, výtvarně a provozními vazbami zapojit areál do historického centra města a otevřít ho široké veřejnosti z řad obyvatel města i jeho návštěvníků,“ říká starosta Jan Jarolím (ANO). 

Konečné návrhy zhodnotí odborná porota. V té jsou například i architekti Jiří Suchomel, Ivan Plicka nebo Milan Kosář. „Budou hodnotit nejen celkovou architektonickou kvalitu řešení, ale také funkčnost provozního pojetí a nákladovost revitalizace,“ podotýká místostarosta Jan Helbich (ANO). 

Architektonickou soutěž vypsalo zastupitelstvo města jako jednokolovou. S vítězem město Dvůr Králové podepíše smlouvu na vypracování projektové dokumentace. Za tu radnice zaplatí zhruba 24 milionů korun. Kompletní přestavba areálu bývalého Strojtexu by měla vyjít na částku do 340 milionů korun.  

„Po vyhodnocení se uskuteční výstava, na které se bude moci veřejnost se všemi zaslanými návrhy seznámit, a je v plánu uspořádat i prezentaci vítězného návrhu, a to za přítomnosti jeho autora či autorů,“ potvrdila mluvčí radnice ve Dvoře Králové Miroslava Kameníková.  

Areál Mayerovy továrny na náměstí Republiky koupilo město Dvůr Králové v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Původně šlo o textilní továrnu, později v areálu byla tržnice, sídlila v něm i firma Strojtex. Objekty továrny leží v lokalitě městské památkové zóny a zatím je částečně využívají různí nájemci. 

Ohodnoť článek

Foto MUDK

Štítky soutěž, architektonická, továrna, rekonstrukce, návrh, porota, architekt, výběr, Dvůr Králové, Mayrova, Strojtex, Dvůr Králové nad Labem, architektonická soutěž, Jan Jarolím, Jiří Suchomel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové ukončil architektonickou soutěž na Mayerovu továrnu. Porota vybere nejlepší návrh  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.