Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odklízení poničeného dřeva v Krkonoších komplikuje počasí. Práce potrvají minimálně do zimy

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dosud zpracovala přibližně pět tisíc metrů krychlových dřeva poničeného červencovou bouří. Tedy zhruba jednu čtvrtinu z celkového počtu poškozené dřevní hmoty, kterou čeká odtěžení. Lesníci dosud zpracovali dřevo v oblastech, které jsou lehce přístupné technikou. Práce proto budou pokračovat minimálně do zimy. Bouře doprovázená silným větrem v polovině července poškodila větší celky lesních porostů zejména v západních Krkonoších.

"Dosud bylo našim největším nepřítelem počasí, kdy časté deště komplikovaly vyvážení i odvoz dřeva hlavně na nezpevněných cestách," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný

Po odtěžení poškozených stromů a zarovnání stěn lesních porostů v nejzasaženějších lokalitách vznikne zhruba 22 hektarů holin. V národním parku je dále poškozeno asi 200 hektarů porostů roztroušenými polomy a vývraty, které nebyly z prvních kontrolních leteckých snímků patrné. Z tohoto rozsahu ale lesníci zlikvidují jen některé polomy.

"Lokálně je to kolem Lesního zátiší v Harrachově. Zelená turistická cesta Zátiší - Ručičky zůstává v dolní části nadále uzavřena, probíhá tam intenzivní odvoz vytěžené hmoty a pohyb nepovolaných osob je nebezpečný. Denně tudy projede okolo 200 metrů krychlových dřeva," dodal Drahný.

Na Harrachovsku jde o největší kalamitu od roku 2007, kdy orkán Kyrill poškodilo přibližně stejné množství dřevní hmoty.

Lesníci v Krkonoších musí zpracovat poškozené porosty v obtížněji přístupných oblastech. "Práce budou probíhat určitě do zimy. Ještě nás čekají svahové lokality a největším problémem jsou jednotlivé roztroušené polomy, které se musejí zpracovat ručně a přiblížit potahy, kterých máme nedostatek. V části zóně přírodě blízké se mimo nebezpečných stromů nechává částečně i asanovaná dřevní hmota k rozpadu," uvedl Drahný.

Dalším problémem je podle něj to, že některé porosty kvůli letošnímu silnému podmáčení půdy bude možné zpracovat pouze lanovkou. Této techniky je přitom nedostatek.

"S tím úzce souvisí kůrovec, kdy tyto již nalétnuté stromy hrozí, že stihnou ještě letos dokončit vývoj, vylétnout a na podzim napadnout zdravé stojící okolní stromy. Paradoxně bychom na jednu stranu potřebovali sucho pro bezproblémový provoz mechanizace a na druhou stranu zimu a deštivo, aby kůrovec letos nedokončil vývoj," vysvětluje Drahný. Podle něj bude možné další vývoj odhadnout koncem září.

Nejničivějším větrem na území celých Krkonoš za posledních 25 let zůstává orkán Kyrill, který v lednu 2007 poškodil v KRNAP 88 tisíc metrů krychlových dřeva a zasáhl plochu 3,9 tisíc hektarů. Červencová bouře ničila plošně lesy především v okolí Harrachova. Odhadované celkové množství poničeného dřeva červencovou bouří odpovídá asi 20 procentům každoročních těžeb v KRNAP.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, rezervace, počasí, lesy, Krkonoše, dřevo, Krkonošský národní park, bouřka, strom, Správa Krkonošského národního parku, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odklízení poničeného dřeva v Krkonoších komplikuje počasí. Práce potrvají minimálně do zimy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.