Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Archeologové objevili u Smiřic na Hradecku dvě pravěká sídliště

Archeologové objevili u Smiřic na Hradecku dvě pravěká sídliště z mladší době kamenné a z pozdní doby bronzové. Stalo se tak při záchranném archeologickém výzkumu před stavbou haly nedaleko smiřického nádraží. Práce na výzkumu archeologové nyní dokončují. Tisíce nalezených artefaktů nyní podrobí laboratornímu zpracování, dokumentaci a analýzám.

Archeologové tušili, že by mohli narazit na významný objev. Z okolí Smiřic jsou známé archeologické nálezy už od 19. století. Místo stavby vydalo první předměty pravěkého stáří při povrchových sběrech v 80. letech minulého století. "Množství nálezů odkryté současným výzkumem, však dalece přesáhlo všechna předchozí očekávání," uvedl dnes vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové Miroslav Novák. Pravěcí lidé v místě zanechali na 400 jam.

První osada v lokalitě stála okolo roku 4300 před naším letopočtem. Tehdy do východních Čech zasáhla z jižní Moravy, Slovenska a Maďarska lengyelská kultura. Podle Nováka nebyly nálezy této kultury doposud v regionu běžné. "Co do rozsahu a úplnosti nemá současný objev obdoby. Vedle keramických nádob zde zanechali tehdejší obyvatelé velké množství kamenných nástrojů. Smiřice mají i svou "venuši", a to lidskou hlavičku vystupující z okraje keramické nádobky," uvedl Novák.

Přibližně kolem roku 900 před Kristem se v místech starší osady opět usadili lidé. Šlo o nositele takzvané slezské kultury, která se pohřebními zvyklostmi řadí ke kulturám popelnicových polí. Východočeská muzea sice mají z této doby mnoho nálezů, ale dosud nebylo příliš zřejmé, jak tehdejší sídliště vypadala. Nyní nalezené sídliště nemá co do rozsahu v regionu srovnání a slibuje řadu nových poznatků o pozdní době bronzové.

"Sídliště sestávalo z několika velkých nadzemních domů a z nezvykle velkého počtu zásobních jam, určených ke skladování zemědělských plodin. K pozoruhodným nálezům patří také několik pecí a kamenné formy na odlévání bronzových předmětů," uvedl Novák. Archeologové zdokumentovali i zajímavý jev, kdy lidé pozdní doby bronzové nacházeli a zřejmě i znovu používali předměty, které po sobě zanechali jejich předchůdci bezmála o 3,5 tisíce let dříve.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, archeologie, Hradecko, Smičice, nález, muzeum, archeolog, vykopávka, sídliště, hala, stavba, průzkum, historie, Smiřice, Královéhradecký kraj, Mirek Novák, kultura, Muzeum východních Čech, Slovensko, Maďarsko, Jihomoravský kraj, Východní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové objevili u Smiřic na Hradecku dvě pravěká sídliště  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.