Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V areálu nemocnice v Jičíně se začíná demolovat pavilon A. Na jeho místě vznikne úplně nový

Další nemocnicí Královéhradeckého kraje, která projde modernizací, je ta v Jičíně. Hejtmanství se rozhodlo kompletně zdemolovat pavilon A a na jeho místě postavit nové oddělení. V minulém týdnu se úspěšně podařilo vysoutěžit firmu a předat staveniště. Uspěla společnost Geosan Group s nabídkou 318 milionů korun.

„Jako první stavební firma provede demolici starého pavilonu A, který se už více jak 10 let nevyužívá a neodpovídá technickým požadavkům. Na jeho místě vyroste nový multifunkční pavilon, ve kterém najdou zázemí laboratoře, onkologický stacionář nebo například oddělení hematologie,“ informoval první náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). 

Nový pavilon vznikne na místě stávající budovy A. Ta v současné době stojí na levé straně po vjezdu do nemocničního areálu. Postupně zde vyroste budova, do které se přestěhují laboratoře a magnetická rezonance. Počítá se s vybudováním skladů, strojovny a šaten pro personál. 

V prvním patře bude transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek a interní ambulance. O patro výš klinické laboratoře a následně také hemodialýza. Čtvrté a páté patro bude patřit stacionáři onkologie a provozním technologiím. Pavilon A bude spojen s budovami D a E spojovacími chodbami, takzvaným krčkem.  

Demolice starého a stavba nového pavilonu bude stát 318 milionů korun. Královéhradecký kraj zároveň počítá s pořízením náhradního zdroje elektřiny. I s potřebným vybavením kraj zaplatí celkem 622 milionů korun.  

„Oblastní nemocnice Jičín je komplexní nemocnice, které chybí prostory pro centrální laboratoře a vyšetřovací metody. Nový pavilon zajistí moderní zázemí právě pro tato oddělení a nabídne tak vyšší komfort pro pacienty i personál nemocnice,“ uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK). 

Modernizace čekají i na další krajské nemocnice 

V současné době probíhají i přípravy na modernizaci v nemocnicích v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem.  

Stejně tak jako v Jičíně, nový pavilon vznikne také v rychnovské nemocnici. Jeho součástí bude i urgentní příjem. Ve vyšších patrech se mají nacházet operační sály nebo ambulance. V rámci modernizace dojde i na rekonstrukci současného pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice. Obě budovy mají být vzájemně propojeny. Tím vznikne jeden společný pavilon. 

Nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem dostane nové operační sály. Stavba má pravomocné stavební povolení. Samotná stavba by mohla začít ještě letos na podzim. Hotovo by mělo být do 12 měsíců od předání staveniště.   

Nejvíc peněz v loňském roce spolkla nemocnice v Náchodě, respektive její dva nové pavilony. Šlo o největší investiční akci historie. Za dvě nové budovy zaplatil kraj v první etapě bezmála 1,5 miliardy korun. Dalších 400 milionů korun bylo třeba investovat do vybavení. 

Nemocnice v Náchodě je největším zdravotnickým zařízením, které Královéhradecký kraj spravuje. Největší nemocnicí v regionu zůstává ta v Hradci Králové. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky nemocnice, Jičín, pavilon, demolice, stavba, A, vizualizace, zdravotnictví, modernizace, soutěž, firma, Královéhradecký kraj, laboratoř, Geosan Group, Pavel Bulíček, Náchod, Česká pirátská strana, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu nemocnice v Jičíně se začíná demolovat pavilon A. Na jeho místě vznikne úplně nový  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.